Bar-Mitzva töreni geleneği kayboluyor

Yahudi din kültürünün en anlamlı geleneklerinden olan ve 13 yaşını tamamlayan her erkek çoğunun Tefilin töreni sonrasındaki bir Cumartesi günü sinagogda yapılan Bar-Mitzva töreni son yıllarda farklı nedenlerden ötürü yapılmamaya başlandı

Ester YANNİER Şalom
3 Aralık 2009 Perşembe

Yaşanan küresel ekonomik krizden etkilenen toplum bireyleri, farklı günlerde yapılan iki kutlama yerine sadece dinen yapılması şart olan Tefillin töreni ile yetiniyor. Kimi aileler de diğerlerini örnek alarak Cumartesi Bar-Mitzva törenlerini yapmıyorlar.

İstanbul’un en büyük sinagogu olan Neve Şalom’da yapılan Bar- Mitzva kutlamalarında 2008 senesinden itibaren, Anadolu Yakası’nda ikamet edenlerin gittikleri Caddebostan Sinagogu’nda ise son 6-7 yıldan beri önemli bir azalma yaşanıyor. 2009 yılında Bar-Mitzva yaşına gelenler çocukların sadece %10’unun Bar-Mitzva töreni yaptığı belirlendi.

Dünyanın her yerinde Şabat Bar-Mitzva törenleri özelliğini korurken Türkiye’de ise bu geleneğin bozulması üzüntü verici bir durum olarak görülüyor.

 

Yetkililer ne dedi?

 

HAHAMBAŞI RAV HALEVA: Bar-Mitzva geleneğinin yaşatılması çok önemlidir. Ailelere, bütçelerinin izin verdiği ölçüde mutlaka yapmalarını öneriyoruz.

BAŞKAN SİLVYO OVADYA: Bar-Mitzva geleneğinin yeniden canlandırılması için çalışmalar yapılmalı.

RAV YEUDA ADONİ: Bir güzellik kayboluyor.

RAV İSAK ALALUF: Bar-Mitzva töreni çok anlamlı ve özeldir.

RAV NAFTALİ HALEVA: Bar-Mitzvaların Şabat günü yapılmamasını ekonomik krize bağlayabiliriz, ancak insanlarda biraz da manevi değerlerin azaldığını düşünüyorum.

Haberin devamı için tıklayınız:

https://www.salom.com.tr/news/detail/13724-Bar-Mitzva-toren-gelenegimiz-kayboluyor.aspx