Coen Kadeşler'den bir Yahudi filmi

ABD’nin ünlü film yönetmenleri Joel ve Ethan Coen Kardeşler ilk kez “A Serious Man” ile Minesotta’daki çocukluk yaşamlarından kesitleri yansıttıkları Yahudilikle ilgili bir film yaptılar.

Kültür
3 Aralık 2009 Perşembe

Joel ve Ethan Coen kardeşler “A Serious Man” adlı filmin senaryosunu yazdılar, filmi yönettiler ve yapımcılığını üstlendiler. Geçtiğimiz Ekim ayında ABD’de gösterime giren film Tevrat’taki Job’un öyküsünü çağdaş Amerikan yaşamına uyguluyor.
1967 yılının Minnesota’sı. Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) Yahudi bir fizik profesörüdür. Filmde Larry’nin hayatı aksilikler yüzünden altüst olur. Oğlu Danny (Aaron Wolff) Musevi Okulu’nda eğitim görmektedir. Larry’nin karısı Judith boşanmayı planlamakta ve dul bir erkek olan Sy Ableman (Fred Melamed) ile evlenebilmek için “get”e (Yahudi boşanması) ihtiyacı vardır.
Judith’in ısrarı ile Larry ve erkek kardeşi Arthur yakındaki bir motele yerleşirler. Judith ortak hesaplarındaki parayı çeker Larry’yi meteliksiz bırakır. Öykü giderek karmaşık bir hal alır. Danny’nin Bar-Mitzva töreninde Larry gururludur. Eşi Judith ona verdiği zararlar için özür diler.
Joel ve Ethan Coen Kardeşler çocukluklarında yaşadıkları Minnesota’daki Yahudi yaşamından kesitleri ve anıları bu yeni filme taşıdıklarını belirttiler.
Her iki kardeş de, Minnesota’nın banliyösü olan St. Louis Park’da büyüdü; babaları Edward Coen Minnesota Üniversitesi’nde ekonomi profesörü, anneleri Rena Coen ise St. Cloud Eyalet Üniversitesi’nde sanat tarihi profesörü idi.
“A Serious Man” in yarı biyografik bir film olduğunu söyleyen Joel Coen, filmin öyküsünün iki kardeşin çocukluklarının geçtiği mekanda, Yahudi cemaatinin içinde gerçekleştiğini söyledi. Filmle kendi yaşamlarındaki tek benzerlik filmdeki kahramanın ve Coen Kardeşlerin babalarının üniversite profesörü olması.
Coen Kardeşlerin 14. filmi olan “A Serious Man” in prömiyeri Toronto Film Festivali’nde gerçekleşti.