Haftanın İzi

Somali'den Japonya'ya, Filipinler'den Bulgaristan'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
3 Aralık 2009 Perşembe

Afrika
SOMALİ: Yunan bandıranlı petrol yüklü tanker tavsiye edilen rota dışında seyrederken korsanlarca kaçırıldı. Tankerde 20 milyon dolarlık 300 bin ton ham petrol bulunuyor.

Amerika
URUGUAY: Devlet başkanı seçimini solun adayı, eski gerilla Lideri Jose Mujica kazandı.
ABD: Başkan Obama’nın açıkladığı yeni stratejiye göre Afganistan’a altı ay içinde 30 bin takviye asker yollanacak. İngiltere de Aralık ayı içerisinde takviye 500 asker yollayacağını açıkladı.
HONDURAS: Darbe ile görevden uzaklaştırılan Manuel Zelaya’nın tekrar iktidara gelmesi için Latin Amerika liderleri, İspanya ve Portekiz’in destek verdiklerini açıkladı. Brezilya Lideri Luiz Da Silva “siyasi barbarlık” olarak nitelendirdiği seçimleri tanımadığını açıkladı. Yüzde 60 oy ile devlet başkanı seçilen Porfirio Lobo muhafazakâr bir toprak ağası.
PERU: Hükümet siyahi vatandaşlarından uzun süredir uğradıkları ayrımcılık nedeniyle özür diledi.
Asya
JAPONYA: Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerinden rahatsız olan Japonya, savunma amaçlı bilgi toplanmasına yardımcı olacak beşinci casus uydusunu fırlattı.
SRİ LANKA: Tamil Kaplanları örgütüne karşı yürütülen askeri harekat sırasında kamplara yerleştirilen ve örgütle ilişkileri araştırıldığı için bir yılı aşkın bir süredir burada zorla tutulan on binlerce Tamil’in serbest bırakıldığı açıklandı.
FİLİPİNLER: Ülkenin güneyindeki Maguindanao eyaletinde, güçlü bir klanın üyesi olan Belediye Başkanı Andal Ampatuan hakkında 23 Kasım’da gerçekleşen ve 57 kişinin öldürüldüğü katliam nedeniyle dava açıldı. Ampatuan katliamda rolü olduğu iddialarını reddediyor.
Avrupa
AB: Anayasa olarak nitelenen Lizbon Anlaşması 1 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girdi. Türkiye açısından genişleme politikasının devamını öngördüğü için önem taşıyor.
BULGARİSTAN: Türk ve Bulgar işçilerin maaşlarının eşitlenmesini isteyen sendika temsilcileri süresiz açlık grevine başladılar.
İTALYA: Kıtayı etkisi altına alan aşırı yağışlar nedeniyle antik kent Venedik’te sular 130 cm’ye yükseldi. İrlanda’nın zararının 250 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor.
RUSYA: Rusya, Venezuela’da 1500 kişiye istihdam sağlayacak silah fabrikası inşa ediyor. Venezuela ise son yıllarda Rusya’dan dört milyar dolarlık silah satın aldı. Son dönemde ilişkileri güçlenen iki ülke bölgede dikkat çekiyor.
Ortadoğu
İRAN:
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer sorunun çözüldüğünü, Batı ile müzakereye gerek kalmadığını belirtti. İran için nükleer santral inşa eden Rusya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun kararına destek vermesini büyük hata olarak niteleyen lider yaptırımların bir etkisi olmayacağını ve bu ülkelerin pişman olacağının altını çizdi.

haftanın sözü
“Bu kararın İsviçre’deki Müslümanlar aleyhinde ayrımcı olduğuna hiç şüphe yok. Uluslararası anlaşmaları bu şekilde ihlâl eden bir önergenin hiç oya sunulmaması gerekirdi.”

RUPERT COLVİLLE
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sözcüsü

İsviçre’nin referandumla, yeni minare inşaatına yasak getiren kararının ardından.