YEMEN: ‘İran ülkedeki isyancılara destek veriyor’

Yemen’in kuzeyinde silahlı eylemlerde bulunan isyancı güçler, Yemen, İran ve Suudi Arabistan’ı karşı karşıya getirdi

Dünya
3 Aralık 2009 Perşembe

Yemen hükümeti, ülkenin kuzey bölgesinde devlet güçlerine karşı savaşan Houthi asilerinin İran’dan destek gördüğünü açıkladı. Yemen anti-terör birlikleri başkanı General Yahya Salih, bu grupların dış destek olmadan güçlerini ortaya koymalarının imkânsız olduğunu vurguladı ve bu desteğin İran’dan geldiğini belirtti.
Yemen’de devlet Ağustos ayında grubun hükümete yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Houtilere karşı askeri güç kullanıyor. Komşu Suudi Arabistan da, son birkaç hafta içinde sınırı geçen ve kendi topraklarına yerleşen Houtilere karşı hava saldırısında bulundu.
Geçtiğimiz hafta İran Dışişleri Bakanı Manucehr Mutteki, Yemen ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mutteki, Yemen hükümetinin yabancı güçlerinin kendi devlet işlerine karıştığı yönündeki açıklamaları karşısında uyarılarda bulunurken, Yemen’in ülkedeki Şii gruplarla da arasını düzeltmesi gerektiğine dikkati çekti.
Houthi savaşçıları başlıca Şii azınlıktan oluşuyor. İran, grup ile Yemen hükümeti arasında arabuluculuk yapmak istediğini de dile getirdi. Ancak Salih, Tahran’ın yaptığı bu açıklamalara sinirlenerek, İran’ın etnik azınlıklar hakkında konuşamayacağını, İran’da Suudiler bölgeyi bombalamaya devam ederken, Tahran Suudi devletinin konuya karışmasını kınadı.
Houthiler, Suudi Arabistan’ın Yemen’e yardım ettiğini belirtirken, Yemen hükümeti de Houthilere İran’dan silah sağlandığını söylüyor.