İsrail Akdeniz’de NATO’ya eşlik edecek

Dünya
3 Aralık 2009 Perşembe

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Aşkenazi ile NATO İdari Amirali Giampaolo Di Paola önümüzdeki aylarda Akdeniz’de silah kaçakçılığı engellemek amacıyla yapılacak devriye görevine İsrail donanmasından bir füze gemisiyle katılım olacağını açıkladı.
Di Paola Aşkenazi’nin konuğu olarak üç gün kalacağı ülkeye Çarşamba günü ulaştı. Di Paola, İtalya’nın Genelkurmay Başkanı olduğu dönem ve şu andaki konumu dahil edildiğinde İsrail’e son dört yıl içinde üçüncü ziyaretini gerçekleştirdi.
Çarşamba günkü ziyarette ikili İsrail-NATO ilişkilerini geliştirmenin ve İsrail donanma gemisini Active Endeavour görevine dahil etmenin yolları üzerine görüştü. Active Endeavor, 11 Eylül saldırılarından sonra NATO’nun yasadışı aktiviteler ve terörist faaliyetlerini engellemek için Akdeniz’de başlattığı devriye görevi.
Di Paola’nın ziyaretinin zamanlaması özellikle “Dökme Kurşun” harekâtından dolayı Goldstone Raporu’nda sıkı bir şekilde eleştirilen ve Türkiye tarafından ortak tatbikatlardan dışlanan İsrail ordusu için büyük önem arz ediyor. 
11 Eylül sonrası yapılan devriye görevlerinde NATO güçleri 100,000’den fazla ticari gemiyi gözlemlerken 148 şüpheli gemiye çıkarma yaptı.
İsrail Deniz Kuvvetleri Active Endeavor’a katılarak ilk defa etkin olarak deniz anti-terör operasyonunda yer alacak.
İsrail donanmasından gemi yollanma kararı geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Ehud Barak, Aşkenazi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Eliezer Marom tarafından alınmıştı. Operasyonda hangi geminin kullanılacağına hâlâ karar verilmedi.