500. YIL VAKFI TÜRK MUSEVİLERİ MÜZESİ’nde/ Nisim Behar Sergisi

Toplum
3 Aralık 2009 Perşembe

Türkiye’de yetişen, dini bilgi uygulamalarının genç nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla yaşam boyunca çalışan ve değişik lisanlara da çevrilen sayısız eser yayımlayan Rav Nisim Behar’ın “Yaşamından Kesitler ve Eserleri” içeren sergisi  22 Kasım Pazar Sabahı 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde açıldı.
Naim Güleryüz’ün kısa bir açılış konuşmasını, Niso Maçoro’nun, 1913 yılında doğup 1990’da vefat eden Rav  Nisim Behar’ın yaşamını ve eserlerini özetleyen sunumu izledi. Daha sonra söz alan Cemaat Başkanı Silvio Ovadya ile Bet-Din Üyesi Rav Moşe Benveniste, Rav Behar’ın toplumdaki önemini özellikle vurguladılar.
Kardeşi Jak Behar’ın ağabeyini tanıtan duygusal sözlerinden sonra, Rav Behar’dan feyiz almış olanlardan Avram Yanni, Mois Kohen ve Avukat Yuda Saygıbilen “amore” leri hakkında değişik anılarını naklettiler. Yaşamlarına yön verdiği kişilerden biri olan Hahambaşı Rav İsak Haleva da kapanış konuşmasında kişiliğini çizdi ve toplumsal boyutunu belirtti.
Yüzü aşkın ziyaretçinin izlediği açılış töreni, Rav Behar ile ilgili belge ve anıların toplanarak bir kitap halinde bastırılması temennisinden sonra düzenlenen ikramlarla sona erdi.
Sergi Aralık 2009 sonuna kadar açık kalacak ve müzenin açık olduğu gün ve saatlerde gezilebilecek.