DYD hanımları 25. kuruluş yıllarını kutladılar

Dostluk Yurdu Derneği Hanımlar Kolu 25. kuruluş yıldönümlerini geçmiş dönem başkanlarını onurlandırarak kutladılar

Sibel KONFİNO Toplum
3 Aralık 2009 Perşembe

Tüm dernek ve kurum temsilcilerinin davetli olduğu günde hanımlar Barınyurt Casa Catering’in hazırladığı öğle yemeğinin ardından 25 senelik nostaljik bir yolculuğa çıktılar.
Başkan Korin Nahmias’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Ora Gürkan sahneye gelerek davetlileri, Dostluk Yurdu Derneği’nin kuruluş yıllarına götüren bir gezintiye çıkardı. Barkovizyon eşliğinde gerçekleşen bu yolculuğa Jerfi ve Mirel Benveniste seslendirdikleri ladino şarkılarla eşlik ettiler. 1966 senesinde bir grup gencin kurduğu dernek ilk faaliyetlerini Tu-Bişvat’ta gerçekleştirir. 1980 yılında elde olmayan nedenlerle kapatılan dernek, 1983 yılında kapılarını tekrar açar. Beki İpekel’in fikri ve önderliğinde kurulan Hanımlar Kolu da o gün bugündür tüm enerjilerini, yepyeni projeler üretmek, gençleri bir araya toplamak, kültürel ve sanatsal etkinliklerle toplumu yüceltmek üzere harcarlar. 1986 yılında bir ilke imza atarak bir tiyatro oyunu sergilemeye karar verirler. Ve böylece ilk oyunları “Bir Uçak Cefası” perdelerini açar.
Günün sunuculuğunu üstlenen Gürkan ilk olarak 4 sene boyunca başkanlık görevini başarı ile sürdüren Beki İpekel’i “Vazifeler biter, dostluklar kalır” sloganıyla sahneye davet etti. İpekel yaptığı duygu yüklü konuşmada DYD’li olmanın ayrıcalığına ve kendine kazandırdıklarına değindi. Korin Nahmias’ın sunduğu hatırayı alan İpekel’in ardından sırasıyla başkanlık koltuğunu paylaşan Yona Kohen, Şeli Kohen, Vivi Beskinazi, Beti Duenyas, Solita Algazi, Eti Anahmias, Fani Bonofiyel, Netsi Sadi ve Forti Barokas sahneye davet edildi. 25 senelik dönemde gerçekleşen tiyatro faaliyetlerinin barkovizyonda aktarılmasıyla o günlere dönen ve anıları canlanan dostluk severler yitirdikleri arkadaşlarını anarken zaman zaman hüzünlendiler. Kimi zaman ise hatıralarla kahkahalara boğuldular.
Sahneye davet edilen geçmiş dönem başkanları kısa birer konuşma yaparak geçmiş günleri yad ettiler ve derneğin kendilerini onurlandırmasından dolayı duydukları memnuniyeti paylaştılar. Korin Nahmias ise her birine birer hatıra sunarak gösterdikleri çaba ve emeğe teşekkür etti.
Ardından Vivi Beskinazi’nin ikinci kere yaptığı başkanlık döneminde kurduğu dans grubu öğretmenleri Yuri eşliğinde keyifli bir dans gösterisi sundu.
Günün mimarı olan ve altı ay önce Hanımlar Kolu Başkanlığını devralan Korin Nahmiyas uzun süredir hayalini kurduğu Dostluk Yurdu Derneği Hanımlar Başkanlarından oluşan dostluk ağacı tablosunun açılışını yaparken heyecanını davetlilerle paylaştı: “ Bir hayalim daha gerçekleşti. Bu tabloyu bizlere kazandıran Vivi Beskinazi’ye teşekkür ve minnetimi sunmak isterim. Hepiniz sağ olun, var olun”