Almanya’da Nazilere özel yasa

Dünya
24 Kasım 2009 Salı

Almanya’da kabul edilen yeni bir yasayla, Nazi yanlısı söylemler ve gösterilerde bulunan kişilerin ifade özgürlüklerine sınırlama getirildi. 2005 yılında Hitler’in ideolojisini öven söylem ve gösterilere sınırlama getiren bir yasa değişikliği Federal İdari Mahkeme tarafından onaylandı. Almanya anayasası net bir şekilde ifade özgürlüğünü korusa da ülkenin en büyük mahkemesi Nazi rejiminin adaletsizliği ve yarattığı korkunç sonuçları göz önüne alarak, Hitler’in ideolojisini öven türde söylemlerin ifade özgürlüğü kapsamından çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, Hitler yanlısı konuşmalar ve gösteriler yapanlara verilecek cezalar için hazırlanan tasarı da yasalaştı.                

Almanya’da ırkçılığıyla tanınan Hamburglu Nazi destekçisi avukat Jürgen Rieger ise karardan rahatsız oldu. Yasaya karşı çıkmak için Almanya Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Rieger’in yazdığı birden fazla şikayet dilekçesi  “temelsiz” olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından reddedildi.                                          

Nazi sempatizanları her yıl Adolf Hitler’in yardımcısı Rudolf Hess’in mezarının yer aldığı Wunsiedel kasabasında Nazi yanlısı gösteriler sergiliyor. 1991 yılında yasaklanan gösteriler,  2000 yılında, Rieger tarafından yeniden ateşlendi. Rieger, anayasa mahkemesini ikna ederek, gösterilerin ceza kanunun 130. maddesinin dördüncü paragrafı kapsamına girmediğini kabul ettirdi.

O zamanlar Wunsiedel bölgesini parlamentoda temsil eden Sosyal Demokratlardan Peter Seisser ise Hess için yapılan gösterilere izin verilirse, bu karar sonucunda Hitler için de gösteriler düzenlenebileceğini dile getirdi.

Şikâyetler sonrasında belirlenen yasa değişikliği kabul edildi ve Wunsiedel ya da Almanya’nın neresinde olduğu fark etmeksizin yeni yasa değişikliğini ihlal edecek şekilde düzenlenen her türlü gösteri yasaklandı.