İran’a yeni yaptırımlar yolda

Dünya
23 Kasım 2009 Pazartesi

Amerika Birleşik Devleti Başkanı Barack Obama, kendilerinin ve diğer dünya güçlerinin yakında İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

Güney Kore Başkanı Lee Myung-bak ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Obama, “Uluslararası ortaklarımızla bu konuyu tartışmaya başladık. Önümüzdeki birkaç hafta içinde atılabilecek olası adımlara ilişkin bir paket hazırlayacağız. İran’a ne kadar ciddi olduğumuz göstereceğiz,” dedi.

Açıklama, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumu tıbbi amaçlarda kullanılması için başka ülkelere satması yönündeki teklifi reddetmesinin ardından geldi.

Geçtiğimiz Cuma günü, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’nın temsilcileri Brüksel’de bir araya gelerek, konuyu görüştüler. Avrupalı yetkili Robert Cooper, “İran’ın teklifi reddetmesinden dolayı endişeliyiz, bu teklifle kendisine sunulan fırsatları yeniden değerlendirmesini ve bizimle diyaloga girmesini diliyoruz,” dedi.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey de konuyla ilgili olarak İran’ın zenginleştirilmiş uranyumunun başka ülkelerde işlenmesine izin vermesi gerektiğini savundu. Baradey, İran’a başka yaptırımlar uygulanmasına karşı olduğunu belirtti.