İsrail’den ‘bulutları dağıtma’ ziyareti

İstanbul ve Ankara’yı kapsayan bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Ben-Eliezer, iki ülke arasında ilişkilerde bulutlar olduğunu, kendisinin bunları ortadan kaldırmak ve havayı netleştirmek için geldiğini belirtti.

Şalom
18 Kasım 2009 Çarşamba

 Ben-Eliezer, Türkiye ile İsrail arasında bir ailenin yaşayabileceği sorunların yaşandığını belirterek “Bu sorunlar doğal, önemli olan sorunlara çözüm aramamız; bunu da yapıyoruz,” dedi.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerde son dönemlerde yaşanan krizlerin ardından hükümet seviyesindeki ilk ziyareti İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer gerçekleştirdi. Ekonomi konulu bir konferansa katılmak amacıyla kalabalık bir işadamı topluluğu ile Türkiye’ye gelen Ben-Eliezer, hükümet seviyesinde yaptığı temaslarda da buzları eritmeye çalıştı.

Ankara temasları öncesinde İstanbul’da Dış Ticaret Yönetimi Yatırım Teşviki Merkezi’nin düzenlediği “Yaracılığın doğduğu yere, İsrail’e, yatırım yapın” konferansı katılan İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, “Kesinlikle inanıyorum ki Türkiye ile İsrail arasındaki temel ilişkiler iyiydi ve hâlâ iyi. Sıkıntılı gelen seslere ev durumlara karşı şunu söyleyebilirim ki İsrail, Türkler ve Türkiye liderleri ile geçmişteki ilişkileri eskiden olduğu gibi devam ettirmek istiyor,” dedi.

İsrailli 24 işadamı ile birlikte geldiğini hatırlatan Ben-Eliezer, “İsrail, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini güçlendirerek sürdürmek istiyor. Türkiye, bölgenin en önemli oyuncularından biri. Benim amacım İsrail adına burada bulunarak iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri anlatmaya çalışmak. İsrail’in Türkiye’ye, Türkiye’nin de İsrail’e ihtiyacı var,” vurgusunu yaptı.

“Ticaret eskiye dönsün”

Ben-Eliezer ile birlikte Türkiye’ye gelen delegasyonda yer alan İsrail Endüstri Bakanlığı İş ve Ticaret Genel Direktörü Sharon Kemdi ise Türkiye’nin İsrail’in altıncı en büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekerek, “2008 yılında ticaret dengesi 3,2 milyar dolardı. Ekonomik kriz nedeniyle ihracat ve ithalatta yaklaşık yüzde 20’lik bir düşüş yaşıyoruz. 2010 yılında eski rakamlara dönmeyi hedefliyoruz,” açıklamasını yaptı.

“Türkiye tarafsız olması”

Daha sonra başkent  Ankara’ya geçerek burada temaslarda bulunan Ben-Eliezer, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Esenboğa Havalimanı’nda bir araya geldi. Konuk Bakan ikili görüşmede “iki ülke arasındaki ilişkileri ileriye dönük bakış açısı içinde değerlendirmek gerekir; Türkiye ile ilişkileri geliştirme arzusu içindeyiz,” mesajını verdi.

Ankara’daki temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrailli Bakan, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapması konusundaki fikirlerinin sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi:

“İsrail, Türkiye gibi, demokratik bir toplum. Çıkan her ses aynı değildir. Bazı liderler farklı konuşurlar. Size sadece şunu söyleyebilirim ben özel bir ziyaret için değil, İsrail hükümeti ve İsrail Başbakanı adına buradayım.”

Türkiye’nin Ortadoğu’da söz sahibi olması gerektiğini de ekleyen İsrailli Bakan, “Türkiye önemli, güçlü bir ülke. Kenarda oturup hiçbir şey söylememek Türkiye’nin politikası olamaz. Ortadoğu’daki istikrarsızlık Türkiye’nin de çıkarına değil. Ancak Türkiye tavır belirlerken tarafsız olmalı,” yorumu yaptı.

Davutoğlu ile temaslarının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Ben-Eliezer, Şimon Peres’in İsrail davetini iletti. Gül’ün ise İsrail Devlet Başkanı’nın davetini olumlu karşıladığı ve “uygun olan ilk fırsatta İsrail’i ziyaret edeceğim” dediği belirtildi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, iki ülke arasındaki tüm konular ele alındı. Gül,İsrail’in yeni yerleşimlerini eleştirirken, “İsrail’in barış konusunda istekli ve samimi olduğunu göstermesi gerekir,” dedi. Kudüs’ten gelen farklı seslere önem verilmemesini isteyen Ben Eliezer ise, Türkiye’nin Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanmasında önemli bir aktör olduğu görüşünü yineledi.