Dini liderlerin ekonomik krize bakışı

Active Academy tarafından düzenlenen Yedinci Uluslararası Finans Zirvesi bu yıl ikinci gününde üç dinin liderlerine ev sahipliği yaptı

Ekonomi
18 Kasım 2009 Çarşamba

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın konuşmacı olduğu “Kriz ve Değer Yargıları” başlıklı oturumda liderlerin ortak görüşü, yeni ahlak ve adaletli gelir dağılımı oldu. Öte yandan, liderler krize artan tüketim tutkusu, kazanma hırsı ve zengin-yoksul arasındaki adaletsizlikle ahlaki çöküşün sebep olduğu konusunu ele aldı. 

Oturumda söz alan Rav İsak Haleva, “Anlayabilen anladı, anlayamayan da anlamak zorunda kaldı ki, şirketlerini şişirilmiş bilançolarla kârlı gösterip, milyon dolarları ceplerine indiren ultra CEO’lar artık devrini tamamlamalı ve ekonomin çöp tenekesine atılmalıydı” dedi.

Haleva açıklamasına “O halde soruyorum; bu krizden yeni ve evrensel bir ahlak anlayışının oluşturulması için yeterli dersleri çıkarabiliyor muyuz? Böyle bir ahlak anlayışının elbirliğiyle oluşturulmasının zamanı geldi de geçti mi? Bunu biz yapabilecek miyiz yoksa bunu başkalarından mı bekliyoruz?” diyerek devam etti.

Hahambaşı konuşmasını Yahudi kaynaklarından “Eğer ben bana el vermezsem bana kim el verir ve eğer şimdi değilse ne zaman?” alıntısıyla tamamladı.