LİMMUD'da mimariden tasarıma birçok konu panellerde tartışıldı

Bu yılki Limmud festivali paneller açısından da çok zengindi. Birbirinden farklı konulardaki panellere dinleyicilerin ilgisi de büyük oldu.

Toplum
18 Kasım 2009 Çarşamba

İzak Bilmen moderatörlüğündeki Finans Cafe’nin panelistleri Albert Krepsin, Eren Levi ve Vedat Mizrahi idi. Moderatörlüğünü Liz Behmoaras’ın yaptığı, Ali Sirmen, Prof. Dr. Sami Gülgöz, Lina Filiba, Sema Kaygusuz ve Soli Özel’in katıldığı “Türkiye ve Yahudiler: Bir Kimlik Sorunsalı Üzerine” başlıklı panel ise yer yer gergin dakikaların yaşanmasına neden oldu.

 

Mimaride Yahudi Kültürü Olgusu

Mimar Rubi Asa’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Mimaride Yahudi Kültürü Olgusu” sunumunu dört genç mimar; Hayim Beraha, Roysi Ojalvo, Selin Saylağ Ers ve Rifka Geron Schild üstlendiler.  Çok geniş kapsamlı olan konuyu zamana karşı yarışarak ve mesleki jargondan sakınarak anlatmaya çalışan gençler, konuya hâkimiyetleriyle dikkat çektiler.

İlk sözü alan Selin Saylağ Ers, Tora’da geniş yer tutan ve kâinatın bir modeli olarak sunulan “Mişkan” (bir nevi çadır) kavramından yola çıkarak tarihsel süreçte Yahudi kültürünün kent ve mekân organizasyonuna etkisini İkinci Tapınağın yıkılma tarihine kadar anlattı. Sunuma buradan devam eden Roysi Ojalvo, Diaspora’da mimariye yansıyan Yahudi kültürünün çevresinden etkilendiğini belirtti. Farklı ülkelerdeki sinagoglardan örnekler verdi ve özelliklerini ortaya koydu. Rifka Geron Schild ise kent yaşamı içerisindeki durumu örneklemek için 1909’da kurulan Tel Aviv şehrinin inşa edilme sürecini ele aldı. Buna bağlı olarak da İsrail’in kentsel gelişiminde Bauhaus etkisinden görseller sunarak söz etti. Son konuşmacı olan Hayim Beraha, çok az kalan zamanına; ikiz kulelerinden yıkımından başlayarak anı-anıt, anı-müze, diaspora-anıt gibi alt başlıklar altında günümüz modern mimarisinden ve ünlü mimarların tasarladığı yapılardan örnekler sığdırdı.

Tuna Saylağ

 

21.yy’da Çocuklarımıza Bırakmak İstediğimiz

Anne Rol Modeli

Meri Bahar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelin katılımcıları, uzun yıllarını Or Ahayim Hastanesi’ne vermiş olan Nükhet Antebi, Doğan Medya Grubu’nun üst düzey yöneticilerinden olan Vicky Habif, Prof. Dr. Nil Molinas Mandel ve akademik bir kariyere sahip olan Esin Gidon’du. Panelin en keyifli kısmı, panelistlerin çocukları ile daha önceden yapılan söyleşilerin ekrana yansıtılması oldu. Tümü, ‘başarılı birer anne’ olan panelistler, iş hayatına nasıl başladıklarını, iş yaşamı ile aile yaşamı arasında nasıl bir denge tutturduklarını ve çocuklarına nasıl bir rol model olmak istediklerini anlattılar. Panelistlerin kişisel deneyimleriyle renklenen ortam, klinik psikolog Doç.Dr.Nita Hanna Scherler’in da katkılarıyla soruların yanıtlanmasıyla son buldu.

Virna B. Gümüşgerdan

 Tasarım Nedir? Firmanıza Nasıl Yardımcı Olur?

Tasarımın farklı kollarındaki çalışmalarıyla ön plana çıkan Dani Benreytan, Betsy Levi, Karen Sason ve Riella D.Baruh Yakar, firmaların kendilerini farklılaştırmaları konusundaki sunumlarını Limmud kapsamında gerçekleştirdiler.

Dani Benreytan, marka tasarım süreci sırasında marka stratejisi oluşturulması, vizyon ve misyon yaratılması, büyüme ve yatırım planlaması ve fayda maksimizasyonunun öneminden bahsetti. Betsy Levi, markaların görsel oluşum süreçlerinden bahsetti.  Markayla ilgili ilk izlenim olarak değerlendirdiği kartvizit tasarımlarından örnekler göstererek sunumuna başlayan Levi, tasarım sayesinde ürünün istenen şekilde konumlandırılabileceğini ifade etti. Art Direktörlüğü yapan ve dijital tasarım danışmanlık hizmetleri veren Karen Sason, web tasarımındaki püf noktalardan bahsetti. 2010 yılında web tasarımındaki trendlerin sadelik, tipografi, görünmez detaylar ve yaratıcılık olacağını ifade eden Sason ayrıca facebook ve twitter gibi networking sitelerine yönlendiren simgelerin günümüzde internet siteleri için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Bir ev tekstili firmasında Tasarım Direktörlüğü yapan Riella D.Baruh, tekstilde desenin önemini vurguladı.  D.Baruh, Dior, Alexander McQueen ve Gaultier gibi tasarımcıların çalışmalarından örnekler paylaştı ve imajın insanın ruh haliyle örtüştüğünü belirtti.   

Melis Niyego