Hırvatistan Devlet Başkanı’nın Yahudilikle ilişkisi ne?

Hırvatistan Devlet Başkanı Stjepan Mesic, İsrailli yetkililere İbranice konuşan Hıristiyan torununu anlattı

Kültür
11 Kasım 2009 Çarşamba

Hırvatistan Devlet Başkanı Stjepan Mesic, İsrail ziyareti sırasında Hayfa’daki Technion Üniversitesi’ni de gezdi. Devlet başkanını karşılayan Prof. Paul Feigin üniversitenin yabancı ülke gençleri tarafından tercih edilen uluslararası bir eğitim kurumu olduğunu söyledi. Stjepan Mesic; “O halde İbranice konuşan erkek torunum bir gün gelip burada eğitim alabilecek” demesi kendisine refakat eden İsrailli yetkilileri oldukça şaşırttı.

Gerçek şöyleydi: Hırvatistan devlet başkanının 12 yaşındaki torunu Toma Mesic- Obranovich, Zagreb’de “Lauder-Hugo Kon” adlı Yahudi okulunda öğrenim görmekteydi. Hırvatistan devlet başkanı ve ailesi Yahudi olmadıkları halde torunlarını bir Yahudi okulunda okutmalarının sebebi neydi?

Toma Mesic- Obranovich’in öğretmeni Silvia Chaim, öğrencisi hakkında; “Toma çok başarılı bir öğrenci. İbraniceyi iyi biliyor fakat akıcı konuşamıyor. Onun en çok ilgi duyduğu ders Yahudi tarihidir” açıklamasında bulundu.

Silvia Chaim; “Başkan Mesic’in ailesi aile kökenlerinin 16. yüzyılda Yahudiliğe dayandığını biliyor, ancak günümüzde tüm aile fertleri Hıristiyanlık dinine mensuplar” demekte. Küçük Toma’nın annesi, yani devlet başkanının kızı Yahudi Cemaati ile çok yakın ilişki içinde olup okul aile birliğinin başkanlığını yapıyor.

“Hırvatistan devlet başkanının torunu neden Yahudi okulunda eğitim görsün ki?” sorusunu öğretmen Silvia Chaim; “Çünkü aile Yahudi kültürünü beğeniyor ve saygı duyuyor” diyerek yanıtladı.

Yahudi okulunun eğitim düzeyinin yüksek olması da önemli bir faktör. “Lauder-Hugo Kon” okulunda sınıflar on kişiyi geçmiyor, öğrencilere kaşer yemek sunuluyor, ayrıca yoga, drama ve sanat kursları veriliyor.