Tarihte geçen hafta

Kavram
11 Kasım 2009 Çarşamba

    1 Kasım

1290 - Tüm İngiltere Yahudileri ülkeden çıkarıldı. Bu olay Yahudilerin bir Avrupa ülkesinden ilk kovulmaları olarak tarihe geçti

1916 - Osmanlı Yahudi Derneği kuruldu. Derneğin kuruluş amacı ise Osmanlı İmparatorluğundaki diğer milletler ve İmparatorluk dışındaki Yahudi cemaatler ile Osmanlı Yahudilerinin ilişkilerini güçlendirmek olarak belirlendi.

2005 - BM, 27 Ocak gününü Holokost Anma Günü olarak kabul etti.

    2 Kasım

1916 - Cemal Paşa, Yahudi’lerin Ağlama Duvarı önünde dua etmelerini engellemek için barikatlar kurulmasını emretti.

1917 - Balfour Bildirgesi yayınlandı.

    3 Kasım

1914 - İlk modern sutyenin patenti alındı. Fakat her sutyenin herkese uymadığını farkeden İda Rozenthal adlı Rus göçmeni Yahudi bir bayan 1920’lerde sutyen ölçülerini geliştirene kadar sutyenlerde standart bir ölçü sistemi bulunmamaktaydı.

1998 - Batman’ın yaratıcısı Bob Kane vefat etti.

    4 Kasım

1918 - Almanya Bavyera bölgesinde Kurt Eisner adında ılımlı bir Yahudi önderliğinde sosyalist bir cumhuriyet ilan edildi.

1995 - İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin sağcı fanatik bir İsrailli tarafından öldürüldü. Rabin 1922 yılında Kudüs’te doğdu. 6 Gün Savaşı sırasında İsrail Genelkurmay Başkanlığı görevindeydi. 1970’lerde başbakan olduğunda İsrail devletinin ilk sabra (İsrail doğumlu) başbakanı oldu. Arafat’la barış imzaladığında bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden asla emin değildi fakat bunu deneme fırsatı bulamadan aramızdan ayrıldı.

    5 Kasım

1853 - Royal Dutch Shell şirketinin kurucusu Marcus Samuel doğdu.

    6 Kasım

1973 - Abe Beame, New York’un ilk Yahudi Valisi oldu. Herkesi şaşırtan şey ise bu kadar yüksek Yahudi nüfusuna sahip bir şehrin Yahudi bir vali için bu kadar uzun bir sure beklemesi oldu. 

    7 Kasım

1917 - Lenin ve Troçki, devrimi beraber gerçekleştirdikleri Kerensky’yi devredışı bırakarak hükümeti ele geçirdi. Hâlbuki Çar’ı devirip devrimi gerçekleştiren asıl güçler Kerenky’nin kuvvetleriydi. Devrim sırasında hem Kerenky’nin partisi Menshivklerde hem de Bolşeviklerde en üst kademelerde hep Yahudiler bulunmaktaydı.