Haftanın İzi

Madagaskar'dan Nikaragua'ya, Hindistan'dan Kıbrıs'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
11 Kasım 2009 Çarşamba

Afrika

• MISIR: ÇİN’DEN AFRİKA’YA YARDIM

Mısır’da gerçekleşen bir konferansa katılan Çin Başbakanı Wen Jiabao, Afrika ülkelerine üç yıl içinde on milyar dolar yeni kredi sözü verdi. Pekin, bazı çok fakir ülkelerin de borçlarını silecek.

MADAGASKAR: İKTİDAR PAYLAŞIMI

Mart ayındaki darbenin ardından başlayan müzakereler sonuca bağlandı ve taraflar iktidar paylaşımı anlaşmasına vardırlar. Aylarca süren gösterilerin ardından Devlet Başkanı Marc Ravalomanana’yı ordu yardımı ile deviren muhalefet lideri Andry Rajoelina gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar devlet başkanı olarak kalacak, diğer siyasi grupları temsil eden iki eş başkan daha bulunacak.

Amerika

ABD: DEMOKRATLARIN ZAFERİ

Büyük tartışma yaratan sağlık reformu Amerikan Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde çok az farkla kabul edildi. ABD Başkanı Barak Obama kararı “tarihi” olarak niteledi. ABD’nin ilk siyahi Başkanı Obama, “siyahi yüzlü beyaz iktidar” denilerek iktidara geldiğinden beri ilk defa siyahi bir grup tarafından protesto edildi.

  ABD: İKİZ KULELERDEN GEMİYE

İkiz kulelerin enkazından çıkarılan demirlerle üretilen “USS New York” adlı askeri gemi iyileşme ve gücün sembolü olarak denize indirildi.

NİKARAGUA: İDA KASIRGASI

Tropikal Ida fırtınası kasırgaya dönüştü. Nikaragua’da kasırgadan on üç bin kişi etkilendi, 930 ev hasar gördü ve altyapıya zarar verdi. Giderek şiddetlenen kasırganın ABD’yi de etkisi altına alması bekleniyor.

 

Asya

PAKİSTAN: SALDIRILAR DURMUYOR

Peşaver kenti yakınlarında, muhtemelen Taliban karşıtı valiyi hedef alan intihar saldırısında hayvan pazarında bulunan vali dahil on iki kişi öldü, onlarca yaralı var.

HİNDİSTAN: UZAY SEVDASI

Hindistan Uzay araştırmaları merkezi, 2015’te uzaya astronot yollama hedefine ulaşabilmek için binlerce genç bilim adamını yetiştirmeye başladı.

 

Avrupa

ALMANYA: 20. YIL COŞKUSU

Şehri ikiye ayıran Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yıldönümü kentte birçok etkinlikle kutlandı. U2 konser verirken yıkılan duvarın eski yerine renkli dev domino taşları yerleştirilerek tarihi süreç anlatıldı.

KIBRIS: 371 ASKER ANISINA

Girne’de 1956-1959 yılları arasında İngiliz ordusuna hizmet ederken yaşamını yitiren 371 askerin anısına hazırlanan anıt törenle açıldı.

 

Ortadoğu

SUUDİ ARABİSTAN: YEMEN’E ASKERİ GÜÇ

Suudi Arabistan, Yemenli Şii isyancıların ele geçirdiği ülkenin kuzeyindeki bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Üç gün süren çatışmaların ardından bölgede durum sakinleşti.

İRAN: ABD ELÇİLİĞİNİN İŞGALİNİN 30. YILI

Binlerce kişi “Amerika’ya ölüm” sloganları ile İran Devrim Muhafızlarının 30 yıl önce Tahran’daki ABD elçiliğini ele geçirmesinin yıldönümünü kutlarken, yüzlerce iktidar karşıtı kişi de “diktatöre ölüm” sloganları ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i protesto etti. İktidar karşıtı gösteri polisin sert müdahalesi ile son buldu.