Almanya’daki Yahudi üniversitesi 30. yılını kutluyor

Avrupa’da bulunan ve Yahudilik üzerine tek akademik merkez olan Almanya’daki Yahudi Çalışmaları Üniversitesi bu hafta 30. yılını kutlayacak

Dünya
11 Kasım 2009 Çarşamba

Almanya’nın dağlar ve nehirlerle çevrili Heidelberg kentinde yer alan Yahudi Çalışmaları Üniversitesi, Yahudilik eğitimi üzerine bir merkez olarak on yıllardır hizmet veriyor. Bu haftaki kutlamalarda üniversite ayrıca içerisinde sınıflar, kütüphane, ofisler, kafeterya ve Bet Midraş’ın bulunduğu binanın açılışını yapacak.

Gerekli bütçenin çoğunu karşılayan Almanya Merkezi Yahudi Konseyi’nin eski başkanı Paul Spiegel ise 2005’te “Bu üniversite Almanya’nın geleceği için savaştan sonra kurulmuş tüm Yahudi enstitülerinden daha fazla umut veriyor” açıklamasını yapmıştı.

Üniversite ayrıca 1930’larda Naziler tarafından açıkça desteklenmiş olan Heidelberg Üniversitesi ile yakın ilişkide olmasıyla dikkat çekiyor. Almanya’daki Yahudi öğrencilere ev sahipliği yapan üniversite Berlin ve Frankfurt gibi büyük şehirlerden uzakta kuruldu. Bunun sebebi olarak çalışmalar, eğitim ve araştırmalar için politikadan uzakta güvenli ve sıcak bir yere duyulan ihtiyaç açıklanıyor. Yahudi Üniversitesi, İbrani Üniversitesi ve Hayfa Üniversitesi’yle var olan ortaklıklarının yanında Ben-Gurion Üniversitesi ile başlatılan ortaklıkla yurtdışından daha geniş ölçüde eğitmen ve öğrenciyi bünyesine katmayı hedefliyor. Üniversitede, gelecek dönem için çoğu Yahudi olmayan 150 öğrenci kaydını yaptırdı.

Heidelberg’teki üniversite Yahudilik üzerine eğitim verdiği sekiz farklı alanla Avrupa’da eşsiz olarak varlığını koruyor. Eğitim verilen alanlar ise İncil, Talmud ve Edebiyatı, Yahudilerin Tarihi, İbrani Filolojisi, Yahudi Felsefesi, İbrani ve Yahudi Edebiyatı, Yahudi Sanatı ile Dinsel Pedagoji ile Didaktik olarak sıralanıyor.

Enstitünün Yahudi öğrencileri buradan alacakları dereceler ile Almanya’daki Yahudi yaşamına katkıda bulunmak amacında. Birçok öğrenci ayrıca burada verilen dini eğitimin Almanya’daki birçok okulda ve cemaatte verilmediğini belirtti.

Üniversitede öğrenciler ve eğitmenler Sukot için çardağın süslenmesi, Hanuka mumlarının yakılması veya Heidelberg’teki sinagogda Şabat duasının okunması gibi Yahudi kutlamaları veya dini bayramların uygulanmasında bir araya geliyor. Üniversite de zaman zaman İsrailli yazar Ruven Kritz, Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi isimler de kürsü alıyor. Doktora öğrencisi olan Julia Itin eğitimini tamamladıktan sonra lise öğretmeni olmayı arzuladığını belirtirken, “Almanya’daki Yahudi yaşamının rönesansında etkin bir şekilde yer almak istiyorum. Bu yüzden biraz da Almanya’daki Yahudilerin özel durumuna uyarlanmış, gelenek ve eğitimi bir arada sunan bu üniversiteden akademik eğitim almak istedim” sözleriyle düşüncelerini belirtiyor.