/Antisemitizme kayma riski

Dünya
11 Kasım 2009 Çarşamba

Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki “bir dakika” gösterisinin Türk halkının muhafazakâr kesiminde destek bulması doğaldır. İsrail Devleti’nin, İsrail’in radikal sağının politikaları bütün dünyada tepkiyle karşılanıyor.

Türk kamuoyunun da büyük çoğunluğu bu politikalara tepki gösteriyor.

Ancak İsrail radikal sağının ırkçılığa varan politikalarına tepkili olmakla antisemitizm arasındaki ince çizgi “çok kolay” aşılabiliyor.

Bunun son bir örneği de Rize’nin AKP’li Belediye Başkanı’nın kendisini ziyaret eden İsrail Büyükelçisi’ne söyledikleri. Büyükelçi’nin “nezaket” ziyaretinde AKP’li Başkan sıkı bir siyasi konuşma yapmış. Kameralar, gazeteciler önündeki o konuşmanın içeriğini doğru bulan da olabilir yanlış bulan da olabilir.

Ama işte bu konuşmada o ince çizgi kolaylıkla aşılmıştır. Belediye Başkanı, bölgeye gelen İsrailli turistlerden şikâyet etmiş ve lafı aşağı yukarı “İsrailliler buraya gelmesin güvenliklerini sağlamak zor olur” demeye getirmiştir.

İsrail Devleti’nin politikalarına tepkiyi turistleri bir anlamda tehdit ederek göstermek, çizginin doğrudan antisemitizme kayışının açık bir örneği.

Eğer AKP’li başkan İsrail devletinin politikalarını eleştirdikten sonra halkların kardeşliği üzerinde dursaydı, daha çok sayıda İsrail vatandaşını bölgeyi ziyarete çağırıp orada bütün misafirler gibi el üstünde tutulacaklarını söyleseydi, gösterdiği siyasi tepkiler o zaman yerli yerine otururdu...

Tehlikeli manevra

Başbakan Erdoğan, kendi konuşmalarının antisemit hatta kayması dolayısıyla yapılan eleştirilere bir gün önce cevap vermişti. Ama aynı gün, partisinden bir belediye başkanı kendisini yalanlamış oldu. Erdoğan’ın İsrail ve Yahudilerle, hatta Türk Yahudileriyle ilgili sözlerinin ucu Rize’den işte böyle çıktı.

Erdoğan ve AKP, demokratik açılımın tartışmalarının milliyetçi-muhafazakâr kamuoyunda yarattığı kuşku ve tepkileri gidermek için İsrail’i kullanmak istiyor olabilir. Bu görüşü bazı İsrailli gazeteler de savundu.

Ancak bu çok tehlikeli bir manevradır. Rize Belediye Başkanı’nın sözleri bu tür politikaların ulaşabileceği vahim noktaları açık olarak gösteriyor.

Türkiye’deki siyasi İslam gelenekleri içinde antisemitizm çok kuvvetli bir yer tutuyor. AKP, İsrail devlet politikalarını eleştirirken yapılacak her yanlışın ciddi tetikleme etkisi olacağını dikkate almazsa dün Trabzon’da görülen türden gösteriler de kolayca çığırından çıkar.

Okay GÖNENSİN

Vatan Gazetesi, 5 Kasım 2009