İsrailli hukukçular Goldstone Raporu’na karşı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze operasyonunda savaş suçu işlediğini öne süren Goldstone raporuna, İsrailli hukukçular ve dışişleri görevlilerinden oluşan bir takım ile cevap vermeye hazırlanıyor.

Dünya
11 Kasım 2009 Çarşamba

Savunma ekibi, İsrail ordusunun şu ana kadar Hamas terör örgütüne karşı düzenlenen operasyonlar ile ilgili elde ettiği verileri yeniden düzenleme ve değerlendirme görevini üstlenecek.

Savunma ekibi değerlendirmelerinde sadece şu ana kadar toplanan verilerden yararlanacak. Bu veriler genelde sivillerin yoğun yaşadığı bölgelerde devam eden terör aktiviteleri ile ilgili olacak ve sonuçlar deliller eşliğinde Goldstone Raporu’nun aksini ispatlamak, “savaş suçlusu” sıfatından kurtulmak için Birleşmiş Milletler ve uluslararası kamuoyuna sunulacak.

İsrail Başbakanlık ofisinden gelen açıklamaya göre ekibin diğer bir görevi de Goldstone raporunda iddia edildiği gibi, operasyon sırasında insan hakları ihlallerini araştırmak olacak. Yeni oluşturulan bu savunma takımı, hiçbir gerçeğin üzerinin örtülmediğinden emin olunmasını sağlayacak.

Hafta içinde Başbakan Netayahu’nun ofisinde gerçekleştirilen toplantıda Savunma Bakanı Ehud Barak’ın yanı sıra savunma, adalet, dışişleri bakanlıklarından görevliler de hazır bulundu. Goldstone Raporu’na karşı savaşacak olan takımın kurulmasına bu toplantıdan sonra karar verildi. Toplantıda ayrıca uluslararası kamuoyunun görüşleri, savaş hali kuralları, diplomatik sorunlar ve uluslararası hukuk gibi hassas konulara da değinildi.

Savunma Bakanı Ehud Barak, Goldstone raporunun gerçekleri yansıtmadığını ve gerekirse savaş hali sırasında geçerli olan uluslararası yasaları değiştirmek için mücadele edeceğini belirtti. Goldstone raporuna karşı İsrail’den gelen en sert tepki ise Başbakan Netanyahu’dan oldu. Başbakan “Hiç bir İsrail Savunma Kuvvetleri askeri sorgu komitesinin önüne çıkarılmayacaktır” derken; Barak ise “Askerlerimiz verdiğimiz görevleri hayatları pahasına gerçekleştirmeye çalışırken hak ettikleri sorgulanmak değil, tam destektir” diyerek Netanyahu’ya katıldı.