Obama ile Netanyahu’nun görüşmesinde açıklama yok

Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu Genel Kurul toplantısına katılmak için Washington’a giden Netanyahu, ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray’da bir araya geldi

Dünya
11 Kasım 2009 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu’nun üç gün sürecek Genel Kurul toplantısında konuşma yapmak üzere Amerika’nın başkentine gitti. Netanyahu, ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile pazartesi akşamı bir araya geldi. Kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantı, bir saat 40 dakika sürdü.

Toplantının ardından Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, görüşme sırasında Obama’nın İsrail’e bağlarının güçlü olduğunu vurguladığı belirtildi. Ayrıca görüşme gündeminin ana maddesini güvenlik meselelerindeki işbirliği olduğu açıklandı.

Netanyahu, Obama ile görüşmesinin ardından Salı günü ABD’den ayrılarak, Nicholas Sarkozy ile görüşeceği Paris’e uçtu.

Obama, göreve geldiği günden beri, İsrail hükümetinin, Batı Şeria’daki yerleşim birimleri inşasının durdurmasını,  İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki barışın ön koşulu olarak gösteriyordu. Netanyahu’nun bu talebe direnmesi, iki devlet arasında soğuk rüzgârlar esmesine neden olmuştu.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, İsrail’in, yeni yerleşim yerleri inşasını tamamen durdurmasa da, azaltmaya gideceği önerisini ortaya attı. Bu planı, İsrail tarafından uzlaştırıcı bir hareket olarak yorumlayarak övgüyle karşıladı.

Filistin Yönetimi ve Arap diplomatların öfkeli tepkileri karşısında Clinton geri adım atmak zorunda kaldı. Buna rağmen, Arap yetkililer, Beyaz Saray’ın, yerleşim yerlerinin yasa dışı olduğu ve durdurulması gerektiği konusundaki tutumunun değişip, Amerika’nın, İsrail’den yana bir tavır sergilemesini sorgulamaya başladı.

Clinton’un bu değerlendirmeleri, Obama hükümetinin, Batı Şeria’da yeni yerleşim birimleri inşaatının tamamen durdurulmasının, tutucu Netanyahu tarafından kabul edilmeyeceğini idrak ettiğini yansıtıyor. Bu yüzden yerleşim yerleri inşasının kısmi olarak duraklatılmasının, Arap ülkeleri ve Filistin Yönetimi tarafından kabul edilebilir bir ihtimal olduğu düşünülüyor.

Fakat Clinton’ın yorumları ters etki yaratınca, ABD Dışişleri Bakanı, yaptığı hasarı telafi etmek için, Hüsnü Mübarek ile görüşmek üzere Mısır’a gitti.

Obama Yahudi Federasyonları toplantısına katılmadı

 ABD Başkanı Barack Obama, Washington’daki Kuzey Amerika Yahudi Federasyonları Genel Kurulu’na katılımını Teksas Fort Hood’daki olayları anması nedeniyle iptal etti.

Genel kurulda, Obama yerine Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel konuştu.

Söz alan Emanuel, Obama’yı temsil amaçlı konuşacağı için mutlu olduğunu belirtti. Ayrıca, Musevi Federasyonları’nın yüksek liderlerinin Obama’yla Beyaz Saray’da görüşeceğini bildirdi.