Meslek seçimini yaparken dikkat!..

Gençlik - Eğitim
11 Kasım 2009 Çarşamba

Uzmanlar, meslek seçecek kişinin önce kendini tanıması gerektiği fikrinde birleşiyorlar.

Genç bir meslek adayı önce seçmek istediği mesleğin mensuplarının yaptıkları temel işleri, çalışma ortamlarını ve koşullarını, o meslekte çalışanlarda aranan niteliklerin neler olduğunu, mesleğe hazırlanmanın gereklerini, o meslekte ilerlemenin yöntemlerini, elde edecekleri kazancı, o alana da iş bulma olanaklarını ve mesleğin geleceğinin yurtta ve dünyadaki durumunu araştırması gerektiğini savunuyorlar.

GÜNÜMÜZÜN VE GELECEĞİN MESLEKLERİ

Liseye devam eden öğrencilerin meslek seçmeden önce mutlaka danışman öğretmenlerinden ve rehberlik uzmanlarından yardım almaları gerekiyor. Meslek tanıtım seminerlerine ve üniversitelere yapılan ziyaretlere katılarak, seçmeyi düşündükleri meslek sahipleriyle görüşerek onların meslekleriyle ilgili görüşlerini almalıdırlar. Son dönemlerde malzeme sentezi ve üretimi, taşımacılık, bilişim ve iletişim, bioteknolojik gibi alanlar gençlerin dikkatini çekiyor. Birkaç yıl içinde de değişen dünya ihtiyaçlarına uygun olarak makine, bilgisayar, malzeme, endüstri, çevre ve kimya gibi mühendislik alanların ön plana çıkması bekleniyor. Fiyatlandırma uzmanlığı, promosyon analistleri, kalite mühendisleri, kalite mühendisleri, marka araştırmacılığının da tüm alanlarda aranan mesleklerden olması bekleniyor.

Bugün İngiltere’de yeni açılan iş yerlerinin %73’ü teknoloji tabanlı olduğu belirlendi. Eleman arayan şirketlerin %58’i teknoloji eğitimi almış elemanlar tercih ediyor.