Yahudi düşmanı oyuncak ayı

Dünya
4 Kasım 2009 Çarşamba

Televizyonlardaki çocuk programları çocuklara genellikle ailelerine saygı göstermelerini ve sağlıklı beslenmelerini öğütlerken, Hamas’ın yönetimi altındaki Gazze’de yayın yapan çocuk programı bu sefer farklı bir mesajın peşindeydi. Programın sunucusu olan oyuncak ayı Nassur, Yahudilerin katledilmesi gerektiğini ve bunun nedenlerini çocuklara anlattı. 22 Ekim’de programı arayan Saraa adlı bir çocuğa Nassur, “Tüm Yahudileri katletmeliyiz Saraa, böylece bizim toprağımızdan çekilirler. Bunu yapmanın tek yolu katliam” dedi.

Programın İngilizce altyazılarını hazırlayan ve ayrıca Filistin medyasını yakından takip eden Filistin Medya Takip Merkezi analisti Nan Jacques Zilberdik, Gazze’den yayınlanan bu programın uydu aracılığıyla tüm dünyadan seyredilebilindiğini ve genellikle içinde nefret barındıran mesajlar verdiğini belirtti.

“Bu programda güzel mesajlar da veriliyor. Çocuklara süt içmeleri ve ailelerinin izni olmadan hareket etmemeleri de öğretiliyor; fakat çoğu zaman ‘Yahudileri katletmeliyiz’ gibi nefret mesajlarına da rastlıyoruz” diyen Zilberdik; asıl problemin Filistin medyasının bu programı ve verdiği nefret mesajlarını kınamaması olduğunu vurguladı.

Oyuncak ayı Nassur ile küçük kız arasında geçen konuşmalar tüm dünyada şok etkisi yarattı. İşte 22 Ekim tarihli programda geçen diyalog:

Nassur: Allahın izniyle hiçbir Yahudi ya da Siyonist kalmayacak, dünyadan silinecekler.

Saraa: Silinip gidecekler!

Nassur: Ve bizim Mekke’de Kubbeye gideceğimiz gibi herkes de Kudüs’e gidecek.