İsrail-Filistin polisi el ele

Dünya
4 Kasım 2009 Çarşamba

Yaklaşık iki yıl önce İsrail polisi ile Filistin güvenlik güçlerinin vardığı işbirliği anlaşması meyvelerini vermeye başlıyor. Filistinli polislerin ve güvenlikçilerin eğitimine büyük katkı sağlayan İsrail, son olarak da ülke içinde kesilen trafik cezalarından elde edilen gelirin büyük bir kısmını Batı Şeria güvenlik sistemine katkı olarak ayırdı.

İsrail polis teşkilatı ile Filistin polis teşkilatının uyumlu çalışmasının arkasındaki isim ise, İsrail Polis Koordinasyon Daire Başkanı Daniel İsrael.

İsrail’in Bedevi bölgesinde büyüyen İsrael, bu nedenle Arapça’yı çok iyi konuşabiliyor. Eğitim hayatında da Arapçasını geliştiren İsrael ordudaki başarılarının ardından polis teşkilatında Koordinasyon Daire Başkanlığı’na getirildi.

İki polis teşkilatı arasındaki işbirliğinin çok yüksek seviyelerde ve uyum içinde olduğunu vurgulayan Daniel İsrael, “İsrail polisi ile Filistin özerk bölgesi polisi her gün mailleşir, fakslaşır ya da telefonda görüşür. Her hafta ilgili birimlerin amirleri yüz yüze buluşup bilgi alışverişinde bulunur,” dedi.

İsrail ve Filistin halkı bu birlikteliğin pozitif bir atmosfer yarattığını düşüncesinde. Oslo Anlaşması’nın hükümleri gereğince İsrail, Filistin topraklarında var olması gereken otoriteye destek veriyor.  Avrupa Birliği Koordinasyon Ofisi Filistin Polis Eğitim Programı çerçevesinde, Filistinli polis adayları, İsrailli meslektaşları tarafından eğitiliyor. Eğitim; trafik, delil toplama, uyuşturucu, alınan kararları uygulayabilme şeklinde dört kola ayrılıyor.

Bu birlikteliğin meyvelerini iki taraf da almaya başladı. İsrail’de bir yıl içinde çalınan ortalama 24 bin aracın, yaklaşık 17 bininin Filistin’e götürüldüğü sanılıyor. Bu işbirliği sayesinde son dönemlerde Filistin bölgesinde ele geçirilen 440 çalıntı araç İsrailli sahiplerine teslim edildi.

İSRAİL ORDUSUNDA ÜÇ BİN FİLİSTİNLİ VAR

Amerikalı gazeteci Jonathan Cook, İsrail ordusunda görev alan Filistinlileri konu alan bir makale yayınladı. Cook, makalesinde, resmi bir bilgi olmamasına rağmen, İsrail’in 1,3 milyonlu Filistinli vatandaşı arasından üç bin kişinin İsrail ordusunda askerlik yaptığını belirtti.