Los Angeles'te sinagoga silahlı saldırı

Los Angeles’da bir sinagogda meydana gelen saldırının ardından polis suçluyu aramaya devam ediyor. Yetkililer, iki kişinin yaralandığı saldırıyı “mantık dışı vahşet hareketi” olarak tanımlıyor

Dünya
4 Kasım 2009 Çarşamba

Los Angeles’da perşembe günü meydana gelen ve iki kişinin yaralanması ile sonuçlanan sinagog saldırısının faili bulunmaya çalışılıyor. İlk başlarda nefret suçu olarak araştırılmaya başlanan olayın nedeni hakkında bir açıklama yapmak için çok erken olduğu belirtildi. 

Perşembe sabahı saat 6:20’de Adat Yeshurum Valley Sefarad cemaatinin sinagogunda kimliği belirsiz bir kişi tarafından gerçekleşen silahlı saldırıda 38 yaşındaki Mori Ben-Nissan ve 53 yaşındaki Allen Lasry bacaklarından vurularak yaralandı.  İki yaralının da hastanede ve iyi durumda oldukları açıklandı.  Polis 17 yaşındaki bir şüpheliyi gözaltına almasına rağmen kısa sürede salıverdi.

Saldırı sırasında orada bulunan Haham Abraham Cooper, yaptığı açıklamada saldırının nefret suçu olup olmadığına dair bir bilgi vermedi.  Los Angeles’daki Yahudilerin nefret suçu için hedef olduğunu belirten İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League) Yöneticisi Amanda Susskind, saldırının ardındaki sebebi henüz belirleyemediklerini, fakat sinagog saldırısını çok ciddiye aldıklarını söyledi.  Susskind, din yüzünden işlenen nefret suçlarının %74’nün Yahudileri hedef aldığını da sözlerine ekledi.

150 ailelik bir cemaati bulunan ve sessiz bir yerleşim merkezinde küçük bir sinagog olan Adat Yeshurun Sinagogu, Fas Yahudi cemaati tarafından kurulmuştu. Günümüzde ise daha çok bölgede yaşayan Yahudilerin gittiği bir sinagog olarak tanınıyor. Saldırırının ardından Los Angeles’daki diğer sinagoglar da güvenliği arttırma kararı aldı.  Sefarad Sinagogu hahamı olan Rav Daniel Bouskila, sinagog güvenliğini arttıracağını belirtti.