Beşiktaş’ın dini temsilcileri kardeş şehirErlangen’deydiler

Ortaköy semtinde görev alan dini liderler dinler arası hoşgörü örneği olarak Ortaköy’ün Almanya’daki kardeş şehri Erlangen’e gittiler

Toplum
4 Kasım 2009 Çarşamba

Beşiktaş Belediyesinin kardeş şehri olarak ortak projelerin gerçekleştiği Almanya’nın Erlangen şehrine dinler arası diyalog toplantısı amacı ile yapılan ziyarette Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali  Haleva, Ortaköy Bölge müftüsü Murat Özkan, Ermeni Cemaati adına Aret Arusyan ile Rum Cemaati adına İstrati Dolcınyadi hazır bulundu. Söz konusu geziye ayrıca Beşiktaş Belediyesi Meclis üyelerinden Çetin Kırısgil ve Hasan Kerem Kumbasar  katıldı.

Heyeti, Erlangen şehri Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Elisabeth Preub, Fahri Yabancılar Danışmanı ve Beşiktaş kardeş şehir Sorumlusu Ruhi Teksifer, Erlangen Belediye Dış İlişkiler meclis üyesi Silvia Klein karşıladı.

19 - 22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen toplantıda, dinlerin ortak noktaları ve hoşgörünün öneminden bahsedildi. Özellikle insanların diğer dini konular ve farklı din mensup insanların diğerleri hakkında sahip oldukları önyargılardan dolayı insanlar arasında olumsuzlukların, kavgaların ve nefretin oluşmasının yarattığı problemler masaya yatırıldı. Önyargıların, nasıl değişebileceği konusunda çözümler üretilmeye çalışıldı. İleriye dönük, dinler arası yapılan bu çalışmaların nasıl geliştirilebileceği hakkında fikir alışverişi yapıldı. Dinler arasında oluşan çatışmaların nedenleri üzerinde duruldu. Türkiye’de yaşayan azınlıkların huzurlu bir şekilde uzun seneler yaşadıkları ve özellikle Beşiktaş Bölgesi’nde sinagogun, caminin ve kilisenin iç içe bulunduklarını, hoşgörünün daima var olduğu dile getirildi. Gezi süresince Erlangen’de mevcut olan cemaatlerin yaşamları hakkında bilgi aktarımında bulunuldu, ortak projeler hakkında konuşuldu.

 Ziyaretin son günü Erlangen Belediye binasında dört günlük çalışmanın verdiği olumlu izlenimler dile getirildikten sonra dini temsilciler her dinin ortak yanı olan insan sevgisi, Tanrı sevgisinin ne kadar önemli olduğunu ancak tarih boyunca maalesef dinlerin yanlış yorumlanması ve diğerinin ötekisini gerektiği gibi tanımaması veya tanımak istemesi sonucu, önyargının verdiği olumsuzlukla savaşların ve nefretin oluştuğunu belirtiler. Dini liderlerin bugün özellikle yapacakları benzer çalışmalar sayesinde birbirlerini gerektiği gibi tanıyacaklarından barışın ve huzurun gelmesine vesile olacaklarını dile getirildi. Erlangen Belediye Başkanı Vekili Dr Elizabeth Preub, Belediye seçimlerini kazandıklarında yaşadığı olumlu ve belki de bu toplantıya uygun bir olayı dile getirdi. Belediye seçimlerini kazandıktan sonra değişik yerlerden kutlama mesajları aldığını belirten Dr. Elizabeth, ismi belirtilmeyen bir kartta yer alan “Belediye görevin sırasında her insanın üzerinde Tanrı’nın bir kıvılcımı ve ışığı olduğunu unutmadığın sürece başarılı biri olabilirsin” ifadesinden çok etkilendiğini belirtti. 

Kutlama yazısındaki bu sözlerin çok önemli bir mesaj içerdiğini dile getiren Rav Haleva, her insanı Yaratan’dan ötürü sevmemiz gerektiğini ve karşımızdaki her insanın Tanrısal kıvılcımı taşıdığından ona zarar vermek yerine, farklılıklarımız yanında ortak noktalarımız sayesinde huzurun ve barışın geleceğini dile getirdi.

Erlangen yerel gazetesinde yapılan bu gezi ayrıntılı bir şekilde haber olarak yer aldı. Erlangen şehri Siemens firmasının merkezinin ve Bavyera’nın ikinci büyük üniversitesinin bulunduğu tıp alanında da eyalet başkenti olarak tarif edilen bir şehri olma özelliklerini taşıyor.