“İsrail’e düşman değiliz ama sessiz de kalamayız”

Başbakan Tayyip Erdoğan, son dönemde artan Türkiye-İsrail gerginliği üzerine yabancı bir televizyona verdiği röportajda “Şu anda Türkiye ile İsrail arasında resmen ve hukuken ilişkilerin kopması anlamında herhangi bir şey söz konusu değil” dedi.

Şalom
28 Ekim 2009 Çarşamba

İlişkinin kesilmesi söz konusu değil

Katar’ın El Cezire Televizyonu’na konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerine bakış açısını yansıttı. Erdoğan, Türkiye’nin İsrail ile birçok anlaşması olduğunu vurgulayarak, “Bizim İsrail’e bu noktadaki bakışımız, bir düşman nazarıyla bakış değildir. Şu anda Türkiye ile İsrail arasında resmen ve hukuken ilişkilerin kopması anlamında herhangi bir şey söz konusu değil. Bizim şu anda İsrail ile yürüyen işlerimiz var ve bu işlerin kesilmesi, vesaire gibi bir şey söz konusu değil,” dedi.

Yaklaşım dini değil, insani

Bölgedeki gelişmeleri hassasiyetle, bölgenin önemli bir ülkesi olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Erdoğan, bunun bir dini ya da etnik yaklaşımla yapılmadığını dile getirdi. Erdoğan, değerlendirmeleri sadece insani amaçlı olarak yaptıklarının altını çizdi. Gazze konusuna da değinen Başbakan, “1500’ü aşkın insan Gazze’de hayatını kaybetti. Beş bini aşkın insan yaralandı. Onların o halini görüp de duyarsız kalalım, sessiz kalalım, olmaz”  yorumunu yaptı.