JOSHUA BELL, müze yararına çaldı

ABD’li keman virtüozu Joshua Bell, Polonya başkentinde kurulacak Yahudi müzesi yararına Varşova’daki Devlet Operası’nda sahne aldı

Kültür
28 Ekim 2009 Çarşamba

Bu muazzam girişimde bize ortak olduğunuz için teşekkür ederiz. Rüyamız gerçek olacak.”Joshua Bell’in konserine gelen dinleyicilere söylenmiş bu sözler Polonya Yahudileri Tarihi Müzesi’nin girişimcilerinden ABD’li Sigmund A. Rolat’a ait.

Uzun zamandır kurulması planlanan ve Polonya Yahudiliğinin 1000 yıllık geçmişini yansıtacak olan müzenin temeli haziran ayında atıldı. Müzenin Varşova Gettosu’nda Nazilere karşı direnirken yaşamını yitiren kahramanların anısına dikilmiş anıtın karşısında inşa edilecek olması, Holokost’ta yok edilmeye çalışılmasına rağmen 1000 yıllık Polonya Yahudiliği mirasının yeniden doğuşunu simgelemekte. Müzenin 2012’de kapılarını açması bekleniyor.

Polonya Devlet Başkanı’nın eşi Maria Kaczynska ve Senato Sözcüsü Bogdan Borusewicz geçtiğimiz hafta çarşamba akşamı gerçekleşen ve biletlerin yüzlerce Euro’ya satıldığı Joshua Bell konserine gelen ünlüler arasındaydı. Salonun tamamen dolu olduğu konserde 41 yaşındaki ünlü kemancı Joshua Bell, bir zamanlar Bronislaw Huberman’a ait olanGibson Stradivarius kemanla çaldı. Huberman çocukluğunda, Johannes Brahms’ın eserlerini Alman besteciye çalan dahi müzisyendi. Bu konserden bir gece önce de Bell, Huberman’ın doğduğu kent olan Czestochowa’da bir konser verdi. Varşova’daki konserin programı Brahms’ın keman konçertosu ile 1 numaralı Senfonisini içermekteydi.

Polonya Yahudileri Müzesi’nin bir zamanlar Varşova Gettosu’nun bulunduğu alan içinde yer almasına özen gösterildi. Nazi Almanya’sının gettoya hapsettiği 400 bin Polonya Yahudi’sinin bir bölümü açlık ve hastalıktan öldü, bir kısmı da gönderildikleri kamplarda yaşamlarını yitirdi. 102 milyon Euro’ya mal olacak Polonya Yahudileri Müzesi projesi, Polonya Hükümeti ile Varşova Belediyesi’nin katkıları, Avrupa ve ABD’den sağlanan özel bağışlar sayesinde gerçeğe dönüşecek.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde Polonya 3,5 milyon Yahudi’ye ev sahipliği yapmaktaydı. 3 milyon Polonya Yahudi’si Naziler tarafından öldürüldü.