EJC’den bağımsız bir insan hakları komisyonu kurulması çağrısı

EJC Başkanı Moshe Kantor, Goldstone Raporu sürecinin diktaların ve baskı rejimlerinin demokrasiler üzerinde veto hakkı olduğunu ortaya koyduğunu ve BM İnsan Hakları Komisyonu’nun “saçma bir tiyatro”ya dönüştüğünü ileri sürdü

Kültür
28 Ekim 2009 Çarşamba

European Jewish Congress (EJC), AB’ye demokrasilere hizmet edecek insan haklarına saygı ile yaklaşan yeni ve bağımsız bir insan hakları komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

European Jewish Congress Başkanı Dr. Moshe Kantor, BM İnsan Hakları Komisyonu’nda yüksek düzeyde siyasileşmeye yönelik değişim olduğunu söyledi.

Kantor; Geçmişte BM İnsan Hakları Komisyonu’nun olumlu amaçlarını desteklemiştik. Ancak ne yazık ki son zamanlarda Suudi Arabistan ve Küba gibi ülkelerin İsrail gibi demokratik ülkeye veto kullanmalarına izin vermesi nedeni ile ‘saçma bir tiyatro’ya dönüştüğünü görüyoruz.

AB’ye yeni bir insan hakları kuruluşu oluşturma çağrısında bulunuyoruz. Bu kurum siyasetten uzak durup, özgür demokrasilere hizmet etmeli şeklinde konuştu. EJC Başkanı Goldstone Raporu kararının düş kırıklığı yarattığını ve insan hakları konusunda umutsuzluğa sevk ettiğini söyledi.

EJC’den yapılan açıklamada, Goldstone Raporu kararının ABD, Kanada, Japonya, İsviçre ve AB ülkeleri tarafından desteklenmediğine dikkat çekildi.

Moshe Kantor; Bu rapor teröre karşı savaşmak ve terörü dünyamızdan silip atmak isteyen Avrupa ülkelerinin bu yöndeki çabalarını riske atıyorşeklinde konuştu.