Yeni sezonda GKD'de neler olacak?

Çocuklarına örnek olmak amacıyla Göztepe Kültür Derneği’ne adım atan Jojo Levi, şimdi  derneğin başkanı…

Sibel KONFİNO Toplum
28 Ekim 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz sene Göztepe Kültür Derneği Başkanlık görevini üstlenen Jojo Levi ile derneğin yükselen bir ivmeyle gerçekleştirdiği faaliyetleri, gençleri bir arada tutmak adına sarf edilen çabaları ve önümüzdeki sezon için tasarladıkları yenilikleri konuştuk. Sohbetimize Başkan Vekili Feride Petilon da katıldı. Petilon, yirmi beş senedir derneğin çeşitli kademelerinde görev almanın yaşattığı deneyimleri aktardı.

Oldukça genç bir başkansınız. Dernekle tanışıklığınız çok eskiye mi dayanıyor?

Eski başkanlarımızdan İsmail ve Erol başkanlar bundan 4 sene evvel derneğe gelip bir havasını koklamam için beni ikna ettiler. Büyük oğlumun derneklerden uzak olması ve küçük olanın daha sıcak bakmasını sağlayabilme düşüncesiyle derneğe ilk adımımı attım. Hızlı bir giriş yaparak yönetim kuruluna girdim. Bir senedir de başkanlığı sürdürmekteyim.

Köklü bir derneğin başkanı olmak büyük sorumluluk gerektirir herhalde. O süreci paylaşır mısın?

İlk başlarda çok kolay olmadı tabii ki. En önemli nokta toplumun sizi kabul etmesi.  Pozitif bir hayat görüşüne sahibim, iyimserim, samimi ve açık bir insanım. Tüm bunlar göreve kolay adapte olmama önayak oldu.

Derneğiniz her faaliyette müthiş rağbet görüyor. Bunun sihri nerededir?

Geçtiğimiz sene özellikle 25- 40 yaş arası gençlere çok önem verdik ve “Gençlik Köprüsü” adını verdiğimiz bir komisyon kurduk.  Faaliyetleri onların istekleri doğrultusunda tasarladık. Bunun verimini de kısa bir sürede aldık.

Anadolu Yakası’nda yaşayan nüfus gittikçe azalmakta. Buna rağmen insanların ayağını alıştırmak için çok geniş düşünmek zorundayız. Örneğin kız voleybol takımı oluşturduk. Geçen sene 10 kişiydiler, bu sene sayıları muhakkak artacaktır.

Küçük çocuklarımıza yönelik tiyatro çalışması başlattık. Bu sayede hem çocuklar, hem de aileleri derneğe gelerek havasını koklamaya başladılar.  Bu sene talep oldukça fazlaydı. Eleme yapmak durumun da bile kaldık.

İzak Benveniste başkanlığındaki Dergi Komisyonumuz, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor ve önümüzdeki günlerde bir de sürprizleri olacak.

Hanımlar Kolumuz ise 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesine istinaden “Çan, Ezan, Hazan Büyükada” başlığı altında nostaljik bir çalışma hazırladılar. Ayrıca 65 yaş üstü için düzenlediğimiz “İkinci Bahar” günleri de belli aralıklarla devam ediyor.

Kütüphane projemizi tamamladık.  Gençlerin kitap okuyabilecekleri, film izleyebilecekleri, internete girebilecekleri farklı bir alan daha yaratılmış oldu.

Diyeceğim şudur ki 2 yaşından 70 yaşına kadar herkesin ilgisini çekecek faaliyete imza atıyoruz. Hiçbir teklifi kulak ardı etmiyoruz. Enerjimizi sonuna kadar kullanıyoruz. Herhalde işin sihri burada.

Feride Petilon: Gençlik çağlarında dans yapan kalabalık bir ekibimiz vardı. Zamanla dernekten kopmuşlardı.  Yeniden kurulan dans grubuna onlar da davet edildi ve böylelikle derneğe tekrar bağlanmaya başladılar. Hatta geçtiğimiz sene bu ekip, çocuklarıyla dans etme imkânı buldu. Ayrıca bayram faaliyetlerimiz ve  Rav Yeuda Adoni eşliğinde düzenlediğimiz Şabat yemekleri da müthiş rağbet görüyor.

Yönetim Kurulunuzun nasıl bir çalışma düzeni var?

F:P: Belli projeler bazında çalışılıyor. Her komisyon kendi içinde fikir alış verişinde bulunuyor, tartışıyor ve herkes her şeyle ilgileniyor. Böylece ortaya çıkan faaliyet çok daha kapsamlı ve düzenli oluyor. Başkan Jojo insanları hem kendi projelerinde özgür bırakıyor, hem de diğer komisyonların faaliyetlerinde de söz sahibi olmalarına olanak tanıyor.

Biraz da amaçlarınıza değinelim. Daha ne gibi yenilikleri hayata geçirmeyi tasarlıyorsunuz?

Hafta arası da insanların kullandığı, arkadaşlarını ağırladığı, toplandığı, sohbet edebildiği bir lokal olmak için çalışıyoruz. Dışarıda bir cafede buluşmak yerine, derneğin tercih edilmesini istiyoruz. Büfemizi yeniledik. Cafe tarzına biraz yaklaşalım dedik.

Aynı zamanda lokalimiz düğün, nişan, vijola, bar-mitzva, bat-mitzva gibi kutlamalar için üyelerin kullanımına açık. Bunun yaygınlaşmasını arzuluyoruz. Yemeğinden süslemesine tüm organizasyonu üstlenmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ayrıca, derneğin kurulduğu günden bugüne elimizde olan arşivi dijital ortamda toparlayarak bir faaliyet düzenlemeyi düşünüyoruz.

Fakat en önemli amacım derneğe hiç ayağını basmamış olanları birebir ziyaret ederek nedenlerini öğrenmek ve fikirlerini almak.

Bu seneki tiyatro oyununuz yine büyük yankı uyandıracak mı?

Bu sene biraz daha profesyonel yaklaşalım dedik ve Yosi Mizrahi ile çalışmaya başladık.  Eski kadroya yeni oyuncular eklendi.  Yoğun bir katılım neticesinde seçmeler yapıldı. Çok güzel bir oyun çıkacak gibi gözüküyor.  Aynı zamanda küçük grup da kalabalık bir kadroyla gelenek ve göreneklerin aktarıldığı bir müzikal hazırlıyor.

Bir de çocuk koronuz vardı. Çalışmalara devam ediyorlar mı?

Elbette devam ediyorlar. 5-7 yaş arası çocuklardan oluşan grup ilk faaliyetlerini Kuzguncuk Sinagogu’nda gerçekleştirdi. Oldukça da keyifliydi.

Son olarak dernekler arası diyalogunuz ne durumda? İlişkileriniz nasıl?

Ortak projeler üretmeye çalışıyoruz. Hedefimiz aynı, hitap ettiğimiz toplum aynı, ancak işleyiş şekillerimiz farklı. YSK Or Grubu ile ortak faaliyet düzenlemek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. DYD ve YSK başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Ardından tiyatro gruplarımızı topladık. Henüz bir sonuç olmamasına rağmen ‘beraber bir proje üretebilir miyiz?’i  konuştuk.