Finlandiya Yahudileri Diaspora Müzesi’nde

Finlandiya günümüzde 1500 Yahudi’nin yaşadığı bir İskandinav ülkesi. Finlandiya Yahudilerinin ataları geçmişte Rus çarlarının egemenliği altında yaşadılar. Yeni açılan bir sergi Finlandiya Yahudileri’nin geçmişini gözler önüne seriyor.

Kültür
21 Ekim 2009 Çarşamba

Finlandiya sözcüğünü duyduklarında İsraillilerin ilk akıllarına gelen; kar, soğuk, Kış Olimpiyatları ve Jari Litmanen (Finlandiya’nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu) olur. Bu İskandinav ülkesinin 200 yıllık geçmişi bulunan bir Yahudi cemaatine sahip olduğu pek bilinmez.

Son ara Tel Aviv Yahudi Diasporası Nahum Goldmann Müzesi’nde açılan bir sergi Finlandiya Yahudilerinin öyküsünü gözler önüne seriyor. Bu öykü 1830’da başlayıp 1970’lere dek devam eden bir süreci kapsıyor. Serginin ziyaretçileri küçük bir Yahudi toplumunun kendine has öyküsüne ortak oluyorlar.

“A Prayer Tent in a Snowy Forest- The Story of the Jews of Finland” (Karlı Ormanda bir Dua Çadırı- Finlandiya Yahudilerinin Öyküsü) adını taşıyan sergide yer alan özel arşivlere ait belge ve fotoğraflar, eşya ve mektuplar günümüzde 1500 kişiden oluşan Finlandiya Yahudi toplumunun geçmişine ışık tutuyor. Bu sergi, Helsinki sinagogunun 100. yılı kutlamaları kapsamında 2006 yılında, Finlandiya Ulusal Arşivleri tarafından hazırlandı. Finlandiya Ulusal Arşivleri ile Tel Aviv Yahudi Diasporası Nahum Goldmann Müzesi’nin (Beth Atfutsot) işbirliği sonucunda sergi üç yıl sonra İsrail’e geldi.

Sergi, her biri Finlandiya Yahudilerinin farklı bir boyutunu içeren dört bölümden oluşuyor. “Çarın Hizmetinde” başlıklı ilk bölüm Finlandiya’nın Rusya egemenliğinde bulunduğu dönemi, “Bizler, Finlandiya Yahudileri” adlı ikinci bölüm Finlandiya’nın özerkliğini kazandığı 1917 yılını anlatıyor. “Savaşta” başlıklı üçüncü bölüm İkinci Dünya Savaşı ile ilintili dönemi, “İsrail ile” adlı son bölüm de Finlandiya ile İsrail’in ilişkilerini ve kültürel alışverişlerini yansıtıyor.

Sergi 31 Aralık tarihine dek Diaspora Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.