AB’den ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı

European Jewish Congress (EJC)’nin Brüksel ofisinin açılışına katılan AB kuruluşlarının liderleri, antisemitizme ve her türlü ırkçılık ile ayırımcılığa karşı mücadele çağrısı yaparken hoşgörü, özgürlük ve insan hakları gibi değerlerin korunması yönünde çalışacaklarını belirttiler

Nelly BAROKAS Kültür
21 Ekim 2009 Çarşamba

Avrupa’daki Yahudi toplumlarının çatı kuruluşu konumunda olan European Jewish Congress (EJC) Paris’te kurulmasından yirmi yıl sonra Brüksel’de bir ofis açtı. Ofisin 14 Ekim Çarşamba günü gerçekleşen açılışında bir konuşma yapan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso; “Bizler hemcinslerimizin insanlık onurunu inkar etme ve tarihi yeniden yazma girişimlerine karşı çıkmalıyız. Her türlü hoşgörüsüzlüğü, ırkçılığı ve antisemitizmi cezalandırmalıyız” dedi.

İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasının 70. yılı vesilesi ile özgürlük mücadelesi verenlerin ve barbarlığın kurbanı olanların birkaç hafta önce anıldığını söyleyen Barroso; geçtiğimiz günlerde Polonya’da yaşamını yitiren Varşova Gettosu’nun son savaşçısı Marek Edelmanı da saygıyla andı.

AB’nin silahlara karşı hukukun, milliyetçiliğe karşı dayanışmanın, her tür zulme karşı adaletin zaferini temsil ettiğini belirten José Manuel Barroso, Avrupa Yahudi toplumlarının bu yapının oluşmasında büyük katkıları bulunduğunu “Çünkü Yahudiler adalet ve barış ideallerini Avrupa projesine taşımayı başardılar” sözleri ile vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot, ayrımcılığa ve nefreti aşılayan TV uydu kanallarına karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nun Polonyalı başkanı Jerzy Buzek,“demokratik değerlerimizi yok etmeye çalışanlara karşı kültürler arası ve özellikle dinler arası diyalogları güçlendirmek suretiyle mücadele edeceğiz” dedi.

Açılışına İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau’nun da katıldığı EJC’nin Brüksel ofisini Rusya doğumlu Raya Kalenova yönetecek.