Yeni kral Jenson Button

Spor
21 Ekim 2009 Çarşamba

İngiliz pilot, Brezilya Grand Prix’sini beşinci sırada tamamlayarak sezonun bitimine bir yarış kala şampiyonluğunu garantilerken, takımı Brawn GP de markalarda mutlu sona ulaştı.

Formula 1’de şampiyonun adı Jenson Button oldu. Sao Paulo kentindeki Interlagos Pisti’nde, 71 tur üzerinden yapılan Brezilya Grand Prix’sinde 5. olan İngiliz pilot, böylece sezonun final mücadelesi olan 1 Kasım’daki Abu Dabi Grand Prix’si öncesinde şampiyonluğunu ilan etti. Formula 1’e 2000 yılındaki Avustralya Grand Prix’siyle adımını atan Button, ilk kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Brezilya’da şampiyonluğunu kutlayan sadece İngiliz pilot olmadı. Jenson Button ve Rubens Barrichello ikilisiyle, F1’deki ilk sezonunda müthiş bir grafik çizen Brawn GP, markalar klasmanında yılın en büyüğü oldu. İngiliz ekibi, Formula 1 tarihinde ilk sezonunda şampiyon olan ilk takım unvanını aldı.

Önceki gün yapılan sıralama turlarının ikincisinde elenen ve dünkü yarışa 14. sırada başlayan Button, işi Abu Dabi’ye bırakmamakta kararlıydı. Brawn GP sürücüsü, şampiyonluk yarışındaki rakiplerinin yaşadığı talihsizlikleri iyi değerlendirip, kendisi için gerekli olan puanları almayı başardı. Yarışa pole pozisyonunda başlayan ve Button’ın sıralama turlarındaki 14.’lüğü ile şampiyonluk için umutlanan Barrichello, mücadeleyi ancak sekizinci sırada tamamlayabildi.

Brezilya Grand Prix’sinde Red Bull’dan Mark Webber 1.32.23.08’lik derecesiyle birinci olurken; BMW’den Robert Kubica (+7.626) ikinci, McLaren’den Lewis Hamilton ise (+18.944) üçüncü sırada yer aldı.