11 Ekim
1906 - Revlon Kozmetik’in kurucusu Charles Revson doğdu.
12 Ekim
1492 - Louis de Torres San Salvador’a ayak bastı. Torres, Kristof Kolomb ile birlikte yenidünyaya ayak basan ilk beyazlardan biri olarak Avrupa’ya tütünü tanıtan kişi oldu.
1989 - Suriyeli pilot uçağıyla birlikte İsrail’e sığındı. Suriye hükümeti bunun bir kaza olduğunu iddia etse de Suriyeli pilot İsrailli yetkililerle tam bir işbirliğine giderek sığınma talebinde bulundu.
13 Ekim
1843 - B’nai B’rith Derneği, yetimlere, dullara ve yaşlılara yardım amacıyla New York’taki Essex sokağında kuruldu
1881 - Eliezer ben Yehuda ve arkadaşları aralarında İbranice konuşmaya karar verdi. Böylece İbranice’nin tekrar canlandırılması hareketi başlamış oldu. BenYehuda, Litvanya’da doğdu.1881 yılında eşiyle birlikte Filistin topraklarına gelerek ailesi ve arkadaşlarıyla İbranice konuşmaya başlama ve bir dergi yayınlama kararı aldı.. Kutsal dili kirlettiği gerekçesiyle büyük baskılara maruz kaldı ve matbaasına saldırılar düzenlendi. 1922 yılında ölümünden önce Filistin’deki Yahudilerin çoğunluğunun yapılan anketlerde anadilleri olarak İbraniceyi göstermekteydiler.
1942 - Paul Simon doğdu.
1971 - Borat karakteriyle ünlenen Sacha Baron Cohen doğdu.
14 Ekim
1910 - David Molho, Osmanlı meclisine girmeyi başardı.
1939 - Asıl adı Ralph Lifschitz olan Modacı Ralph Lauren, Bronx’ta doğdu.
1938 - Georing büyük şehirlerdeki tüm Yahudilerin gettolarda toplanması planını açıkladı.
1964 - Vatikan, Yahudileri İsa’nın katili olarak gören kararı iptal etti. Böylece Hıristiyanlarla Yahudiler arasındaki düşmanlık yaratan en büyük sorun çözülmüş oldu.
15 Ekim
1907 - Amerikanın Schindleri olarak anılan Varian Fry doğdu. Fry’ın Nazilerden kurtardığı birçok kişinin arasında Marc Chagal gibi ünlüler de bulunmaktaydı.
16 Ekim
1886 - David ben Gourion doğdu.
1940 - Varşova Gettosu kuruldu.
17 Ekim
832 MO - İlk Beit Hamikdash Kral Solomon (Hz. Süleyman) tarafından açıldı.
1915 - Oyun yazarı Arthur Miller doğdu.
1933 - Albert Einstein Nazilerden kaçan göçmen olarak ABD’ye giriş yaptı. Böylece Almanya’dan önce Atom bombası bulunarak 2. Dünya Savaşı’nın yönünün değişmesinin önü açılmış oldu.
Düzeltme:
Geçiğimiz hafta bu köşede 9 Ekim 1547 tarihine ait bilgide yer alan “Don Kişot’un yazarı Don Miguel de Cervantes baskılara dayanamayarak Hıristiyanlığı kabul etti” hatalı olmuştur. Doğrusu şu şekilde olmalıdır:
“9 Ekim 1547- Çeşitli kaynaklarda annesinin İspanya’da zorla Hıristiyanlaştırılan Yahudilerden olduğu belirtilen Don Kişot’un yazarı Cervantes vaftiz edildi.”