Meridor: İsrail-Filistin barış görüşmeleri yakında

İsrail İstihbarat Bakanı Dan Meridor, Filistinlilerle müzakerelere yeniden başlamak için görüşmelerin çok yakında gerçekleşebileceğini bildirdi. Meridor, bunun yanında, beklentilerin çok yüksek olmaması gerektiğini de söyledi

Dünya
21 Ekim 2009 Çarşamba

Jerusalem Post gazetesi, İsrail’in, Filistinlilerle barış görüşmelerine yeniden başlamak için uzlaşmaya hazır olduğunu açıkladı. İsrail İstihbarat Bakanı Dan Meridor, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun direnmesine rağmen, Kudüs gibi nihai durumlar hakkında da konuşulabileceğini bildirdi.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsünün güz konferansında yaptığı konuşmada Meridor,  beklentilerin çok yüksek tutulmaması gerektiğini, umut yaratıp, daha sonra hayal kırıklığına uğratmanın tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Bakan, İsrail ve Filistinlilerin, görüşmeler sürerken, yaşam alanlarındaki şartları geliştirmeye odaklanmaları gerektiğini vurguladı.

Diğer hükümet mensuplarının onaylamamasına rağmen, Meridor, Filistinlilerin Batı Şeria’da devlet kurumları planlarını desteklediğini ifade etti. Ayrıca İsrail-Filistin güvenlik işbirliğinin çok başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bakan, Batı Şeria’daki güvenlik ve ekonomik şartların gelişmesi konularındaki başarılarından dolayı Filistinlileri övdü. Bunun yanında,  bu olumlu gelişmelerin tek başlarına barış için yeterli olmadığını,  mevcut durumu muhafaza etmenin ise söz konusu olmadığını belirtti.

İstihbarat Bakanı, İran’ın nükleer silahlara sahip olmasının, barış görüşmelerini sona erdireceğini önemle ifade etti. Meridor, Nükleer silahlarla, İran’ın vekilleri Hamas ve Hizbullah’ın kışkırtmalarının kat kat artacağına ve barış görüşmelerinin gerçekleşmesine meydan vermeyeceklerine dikkat çekti.

Amerika’nın devreye girme politikasına da şüpheyle bakan Meridor, Cenevre’de başlayan Uluslararası güçler-İran görüşmelerinin meyve verip vermediğini söylemek için daha çok erken olduğunu belirtti.

Bunun yanında Meridor Batı Ülkelerini, yerleşmiş Tahran rejimine meydan okuyan İran muhalefetini daha güçlü bir şekilde desteklememelerinden dolayı sertçe eleştirdi. Değişimin çok yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceğinin, bunun yavaş ilerleyen bir süreç olduğunun bilincinde olduğunu söyledi. Batı Ülkelerinin, tutumlarını net olarak gösterecekleri açıklamalarının, süreçte daha fazla katkısı olacağını ifade etti.

Bu arada, Meridor, uluslararası toplulukların birlikte hareket ederek İran’a ciddi bir şekilde, toplu olarak uygulayacakları yaptırımların ve İran’ın izole edilmesinin, ülkenin nükleer silah elde etmesini engelleyeceğine inandığını açıkladı.

Rusya’nın İran’a uygulanan yaptırımların artırılması konusunda isteksizliğini de yorumlayan Meridor, Moskova’nın katılımının yaptırımların başarısı için vazgeçilmez bir koşul olmadığını, nükleer silah tutkusundan vazgeçmemesi halinde İran’ın hayatını zorlaştırmaya hazır olan yeterince ülke bulunduğunu belirtti.