OR-AHAYİM’DEN BÜYÜK SAĞLIK ATAĞI: MR ve Tomografi hizmeti

Radyoloji doktoru Prof. Dr. Levent Çelik ve Uz. Dr. Alper Arman’ın girişimleri ile Or - Ahayim Hastanesi’nde kurulan MR ve Bilgisayarlu Tomografi cihazları ile 7 gün 24 saat çekim ve rapor hizmeti sunulmaya başlandı. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı anlaşması bu bölümde de geçerli…

Ester YANNİER Toplum
21 Ekim 2009 Çarşamba

Euromed ile yaptığı anlaşma ile Or-Ahayim Hastanesi’nde kurulan General Electric marka MR ve bilgisayarlı Tomografi cihazları, 7 gün 24 saat çekim ve rapor hizmeti sunmayı başladı.

Radyoloji doktoru Prof. Dr. Levent Çelik konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Or-Ahayim Hastanesinde kurulan MR cihazı hakkında bilgi verebilir misiniz?

MR vücut içi organ ve yapılarının herhangi bir girişim uygulanmaksızın detaylı görüntülenmesini sağlayan ileri teknoloji görüntüleme yöntemidir. Or-Ahayim Hastanesi’nde Amerika’dan getirttiğimiz son teknoloji yüksek manyetik alana sahip 1.5t çekim gücünde MR cihazı bulunmaktadır. Günümüzde tedavi amaçlı kullanılan metal implant, protez, damar stentleri ve kalp kapaklarının büyük çoğunluğu yüksek manyetik alanla uyumludur.

MR cihazının vücut için zararlı bir etkisi var mıdır?

Görüntüleme yönteminde zararlı olan X ışını kullanılmadığı için vücut için zararlı bir etkisi yoktur. Hatta çocuk ve gebelerde de güvenilir olarak kullanılması mümkündür.

Or-Ahayim Hastanesi’ndeki MR cihazının üstünlükleri nelerdir?

Örneğin; ilaçlı ve ilaçsız olarak damar hastalıklarının görüntülenmesi

 (MR anjiyografi) mümkündür. Beyinle ilgili küçük damar tıkanmaları MR ile erken dönemde saptanabilmekte hasta zaman kaybetmeden uygun tedavi yöntemine yönlendirilmektedir.

 Meme kanseri ileri görüntüleme tetkikleri, özel meme sarmalları vasıtasıyla manyetik rezonans inceleme ile değerlendirilmektedir. Sistem üzerinde bulunan özel biyopsi ünitesi ile yalnız MR’da saptanabilen şüpheli lezyonlara MR rehberliğinde biyopsi yapılabilmekte veya işaret teli konularak cerrahi yoldan çıkarılması mümkün olmaktadır.

Giderek daha sık görülen kas, iskelet ve yumuşak doku hastalıklarının tanısı yüksek doku kontrastı sağlayan ileri teknoloji MR sistemi ile mümkün olmaktadır. Her vücut bölgesine özel sarmallar ile bölgeye yönelik inceleme yapılabilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi cihazı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Euromed olarak Balat hastanesinde son teknoloji ürünü MR ve multislice bilgisayarlı tomografi cihazlarını hizmete sokmaktan mutluyuz.

Ayrıca alınan MR ve Bilgisayarlı Tomografi cihazları bizim arşivleme ve raporlama sistemimiz olan PACS sistemimizde internet aracılığı ile bağlanmıştır.

MR ve BT de yapılan çekimlerin tümü anında doktorlar tarafından hastanedeki odalarında ve evlerinde görülebileceklerdir. Tüm raporlama hizmetleri de PACS sisteminin içinde yapılacak ve görüntülerle birlikte raporlarda ilgili doktorlarca görülebilecektir.

Acil durumlarda çekilen tetkiklerde PACS’ımızın teleradyoloji sistemi ile uzaktan çok kısa sürede raporlanacaktır.

Sistemimizde tüm imajlar sonsuz saklanmakta olup ileride karşılaştırma veya diğer amaçlarla istendiğinde görülebilmektedir.

Görüntüleme yöntemi X-ışını kullanmamaktadır. Bu özelliği ile vücut için bilinen zararlı bir etkisi yoktur. Çocuk ve gebelerde de güvenilir olarak kullanılması mümkündür.

Günümüzde tedavi amaçlı kullanılan metal implant, protez, damar stentleri ve kalp kapaklarının büyük çoğunluğu yüksek manyetik alanla uyumludur. Ancak bu durumlarda hastaların yetkilileri uyararak manyetik alana girip giremeyeceklerinin teyid edilmesi önemlidir. Kalp pili bulunan hastalar MR tetkiki yaptıramazlar.

Hastanemizde son teknoloji yüksek manyetik alana sahip 1.5T gücünde MR cihazı bulunmaktadır. Yeni teknoloji ile tüm sistemlerin ileri görüntüleme tetkikleri yapılmaktadır. İlaçlı veya ilaçsız olarak damar hastalıklarının görüntülenmesi (MR anjiografi) mümkün olmaktadır. Bu tetkik sırasında herhangi bir kateter ile damara girilmemekte gerekli durumlarda damardan ilaç verilerek tüm damarların görüntülenmesi sağlanmaktadır.

Safra yollarına ait hastalıklar ve safra yolu tıkanmaları son teknoloji üç boyutlu görüntüleme yöntemi ile herhangi bir girişim yapılmaksızın veya ilaç verilmeksizin görüntülenebilmektedir.  Beyin enfarktlarında küçük damar tıkanmaları olayın başlamasından itibaren, henüz diğer tetkiklerde saptanamayan dönemde ileri teknoloji ile erken dönemde saptanabilmekte ve hastalar zaman kaybetmeden uygun tedavi yöntemlerine yönlendirilebilmektedir.

Omurga ve omurilik hastalıkları, bel, sırt ve boyun fıtıkları ile omurga kemik yapılarının tüm hastalıklarının detaylı görüntülenmesi mümkündür. Yeni teknoloji ile tetkikler kısa sürede sonlandırılmakta ve ağrılı durumlarda mümkün olan en kısa sürede sonuca ulaşılmaktadır.

Akciğer hastalıklarında en detaylı bilgiyi veren görüntüleme cihazıdır. Böbrek taşlarının gösterilmesinde en hassas yöntem bilgisayarlı tomografidir.

Karaciğer, pankreas dalak ve böbreğin tüm tümöral hastalıklarında bilgisayarlı tomografi kullanılmaktadır.

 Bu hizmeti alanlara GÖRÜŞLERİNİ sorduk...

Vivi Felba: Açıkçası hayatım boyunca kapalı bir alana girip  MR çektirmekten çok korkan biriydim. İlk defa Or-Ahayim’de bel ağrımla ilgili MR çektirdim. Ordaki doktor, personel, sekreter o kadar ilgiliydiler ki bu sayede MR korkumu da yendim. Yeni gelen makineler ve etrafın pırıl pırıl olması nedeniyle başka bir yere gitmenize gerek yok , Or-Ahayim’de her şey var.

Albert Çiprut: MR ve Tomografi bir hastane için çok gerekli bir ünite. Cemaat hastanemizin bu tarz bir yatırım yapması bizim açımızdan çok memnun edici oldu çünkü eskiden başka merkezlere sevkle gitmek zorunda kalıyorduk.

Bülent Kağıtçı: Devlet Hastanesi beyin MR’ı için Ocak 2010’a randevu vermişti. Tesadüf eseri Or-Ahayim Hastanesinin broşürü elime ulaştı. Ertesi gün nöroloji Dr’undan randevu aldım aynı gün MR çekildi. Sunulan hizmet ve cihazın yeni oluşu gerçekten memnuniyet verici

Suzi Özyel: Annem Alzheimer ve şeker hastası MR çektirmesi gerekiyordu. Pembe Melek arkadaşım Rozi Kohen Or-Ahayim’de Amerika’dan yeni MR cihazı geldiğinden bahsetti. Randevu aldık. Annemin MR’ı çekildi, ben de bir arkadaşımı yönlendirdim.