Şimdi de dizi krizi

TRT’nin, Gazze’deki olayları anlatan ‘Ayrılık’ isimli diziyi yayınlanması İsrail’de büyük tepkilere neden oldu.

Şalom
16 Ekim 2009 Cuma

TRT’nin, Gazze’deki olayları anlatan ‘Ayrılık’ isimli diziyi yayınlanması İsrail’de büyük tepkilere neden oldu. İsraillilerin de kablolu yayında izleyebildiği, İsrailli askerlerin silahsız Filistinli çocukları vurduğu, ardından da ‘one minute’ damgasının ekrana geldiği dizi için İsrailli yetkililer önemli açıklamalar yaptılar. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Tahrik edici, bu yayın beni hayal kırıklığına uğrattı,” derken, tatbikat krizinde sessiz kalan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, “Böylesine nefret dolu bir dizinin düşman ülkeler arasında bile yayımlanmasının doğru olmadığını düşünüyorum,” dedi. Diziyle ilgili  haber yapan İsrail gazetesi Yedioth Ahranot ise, “Dizide İsrail ordusu askerlerinin, çocukların üzerine bilinçli olarak ateş eden, Gazzelileri idam mangalarının önüne diken, sivillere ateş eden kana susamış askerler olarak gösterildi,” yorumunu yaptı. Diziyle ilgili eleştirel bir haber de İsrail’in önde gelen TV kanallarından Kanal 2’den geldi. Kanal 2, dizinin “en üst düzeyde provokasyon malzemesi içerdiğini ve gerçeklere aykırı olduğunu” belirtti.

Konuyla ilgili olarak, Tel Aviv’deki Türkiye Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ceylan Özen, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, Dışişleri Müsteşar Yardımcılığı’na atandığı için birkaç hafta önce Tel Aviv’den ayrılmıştı. Şu anda Tel Aviv’de Türkiye Büyükelçisi bulunmuyor.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levi’nin Dışişleri Bakanlığı’na giderek düşüncelerini aktarması bekleniyor. Levy, TRT’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile görüşmek istedi ancak her iki isim de Levy’nin görüşme talebini reddetti. Levy, dizinin İsrail açısından hayal kırıklığı olduğunu söyleyerek şunları söyledi:

Elbette dost olan halklar arasında bazı sorunlar olur. Her Türk her İsrailli’yi sevecek diye bir şart yok. Ancak biz Türkiye’de gittiğimiz her yerde Türk insanının dostluğu ile karşılaşıyoruz. Biz de Türk insanını ve Türkiye’yi çok seven bir toplumuz. İsrail’in dostluğunu bu şekilde hayal kırıklığına uğratmamak lazım. Filistinlileri öldürenler olarak gösterilen aynı askerlerin on yıl önce Kocaeli’ndeki depremde Türk halkına yardım elini uzattığını unutmamak lazım. Böyle bir nefret, özellikle de devletin bir yayın kurumundan nasıl gelebilir bunu anlayabilmiş değiliz,”

Dizinin yapımcısı Selçuk Çobanoğlu da yaptığı açıklamada “Dizide, kadınların ve çocukları ne kadar acı çektiklerini, zor durumda kaldıklarını anlatmaya çalışıyoruz. Altını çizerek söylüyorum, Yahudilerin, Filistinlileri veya Türklerin herhangi bir anlamda kötülenmesi söz konusu değildir. Nazi kamplarındaki vahşeti yıllarca olayı canlı tutmak için prim yaptılar. Ortada bir gerçek var, ‘dökme kurşun’ operasyonunda binlerce sivil öldürüldü. Şimdi de gönül telimizin titrediği bir noktada bunu ekrana taşıdık. Bir İsrailli yetkili kalkar derse ki, ‘Biz katliam yapmadık, hayır biz kadın-çocuk öldürmedik’, özür dileyip diziyi yayından kaldırırız. Dizinin devamında, İsrail halkının savaş istemediği, tamamen bu savaşa karşı olduğu, oradaki kadınların duyarlılığını da göstereceğiz.” Dedi.

Dizinin Genel Koordinatörü Bülent Erdinç ise dizinin tamamıyla gerçekleri yansıttığını, çok sayıda olumlu tepki aldıklarını ve diziyi çekmeye davam edeceklerini belirtti.

***

Basından

Yahudi düşmanlığı mı hortluyor?


TRT
’nin yeni dizisi “Ayrılık”, İsrail ile gerilen ilişkilere yeni bir halka ekledi. İsrail, devlet televizyonunda yayımlanan bu dizi ile “provokasyon” yapıldığını ileri sürüyor.


Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Türk maslahatgüzarı bakanlığa çağırmış olması ve Dışişleri Bakanı Lieberman’ın ağır açıklaması, dizinin İsrail açısından bir tür “Gece Yarısı Ekspresi” gibi algılandığını ortaya koyuyor
.

Dizi özel bir kanalda yayımlanmış olsa, söylenecek şey belliydi: Bizde özel televizyonlar istedikleri filmi yayımlayabilir, biz karışamayız!

Nitekim geçmişte Gece Yarısı Ekspresi’nin yabancı televizyonlarda yayımlanmasına gösterdiğimiz tepkiler böyle karşılanmıştı.

Sorun, dizinin devletin televizyonunda yayımlanıyor olması.

Ve bu doğru bir tutum değil.

TRT, İsrail’in Gazze’de yaptıkları ile ilgili bir belgesel yapmış olsa anlaşılabilir bir durumdu.

Gerçek haber görüntülerine kimin ne itirazı olabilir ve itiraz edilse bile bunu savunmak son derece kolaydır.

Ama bu yapılanın savunulması son derece zor.

Hükümet, Orta Doğu’da etkin olmak ile İsrail’i dışlamayı birbirine karıştırıyor.

İsrail ile iyi ilişkileri olan bir Türkiye, bölge barışına daha çok katkı sağlayabilirdi, bunu unutuyor.

Çünkü belli ki hükümete ve TRT’ye hâkim olan zihniyet, kafasının gerisindeki Yahudi düşmanlığından hâlâ kurtulamamış.

Mehmet Y.Yılmaz / Hürriyet Gazetesi