Tarihte geçen hafta

Kavram
14 Ekim 2009 Çarşamba

4 Ekim

1909 -  İsrael Efendi, Osmanlı Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

5 Ekim

1941 – ABD Yüksek Mahkemesi’nin ilk Yahudi üyesi Louis Brandeis 84 yaşında vefat etti.

6 Ekim

1973 – Yom Kippur Savaşı, Mısır ve Suriye’nin Kipur günü İsrail’e yaptıkları sürpriz saldırıyla başlamış oldu.

2006 -  Robert Adler, dokunmatik ekran patentinin başvurusunu yaptı. Adler’in en büyük icadı ise hepimizin vazgeçemediği ve uğrunda kavgaların yaşandığı kablosuz televizyon kumandasıdır.

7 Ekim

1879 – Asıl adı Lev Davidovtch olan Leon Troçki Ukrayna’da doğdu. Çar’a karşı Lenin’in güçlerinde yer aldı. Devrimden sonra Kızıl Ordu’nun kurulmasını sağladı ve bir anlamda Nazilerin yenilmesini sağlayan isimlerden biri oldu. Stalin’le giriştiği güç kavgasından yenilerek ayrıldı ve ömrünün geri kalanını İstanbul da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde sürgünde geçirdi. 1940 yılında Meksika’da Stalin’in ajanları tarafından öldürüldü.

8 Ekim

1895 Mucit Emil Berliner, Berliner Gramophone şirketini kurdu. Berliner’in geliştirdiği disk şeklindeki plaklar Edison’un silindir şeklindeki plaklarının yerini alarak büyük başarı elde etti.

9 Ekim

1547Don Kişot’un yazarı Don Miguel de Cervantes baskılara dayanamayarak Hıristiyanlığı kabul etti.

1980 – Paris’te Copernic Sinagog’una atılan bomba üç kişinin ölümüne 22 kişinin yaralanmasına neden oldu.

10 Ekim

1886 – ABD’nin ilk Yahudi Senatörü David Levy Yulee vefat etti.

1929 – New York Borsası’nın çökmesiyle ABD’de Büyük Buhran başlamış oldu. Bu kriz bütün dünyada komünizmin ve faşizmin yükselmesine neden oldu. Almanya’da ise Nazilerin başa geçmesindeki en büyük etkenler birisi oldu.