Kuzguncuk Bet Yaakov’da bir Sukot klasiği…

Bet Yaakov Sinagogu’ndaki Sukot kutlaması bir şenlik havasında gerçekleşti. Sinagogun bahçesindeki telaş görülmeye değerdi. Sinagog yöneticileri misafirleri tek tek ağırladı. Bu güzellikleri hep beraber paylaşır ve yaşarken tek dileğimiz birlik beraberliğimizin her zaman sevgi ile bütünleşmesi idi

Toplum
14 Ekim 2009 Çarşamba

Her yıl olduğu gibi Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogu Sukot Bayramı’nı kutlamak üzere hepimize ev sahipliği yaptı.  Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, Hahambaşılık Bet Din üyeleri, Hazan Araşi, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, Ankara Sinagogu Onursal Başkanı  Yuda Yürüm ve  cemaat ileri gelenlerinin yanı sıra  kurum, dernek, vakıf, dernek başkan ve üyeleri ve yahidlerin katılımı ile gerçekleşti.

Arvit duasının okunmasının ardından sinagog yöneticilerinden İbrahim Bardavit,  Başkan Beto Adato’yu tevaya davet etti.  Adato, Suka’nın geçmişi, bugünü ve geleceği birleştirdiğini vurguladığı konuşmasında sinagog idarecileri olarak amaçlarının her zaman tarihi sinagogları ayakta tutmak olduğunu belirtti ve gördüğü ilgi, destek için herkese teşekkür etti.

Bu anlamlı günde Aron Hara ve Kuzguncuk Cemaati Onursal Başkanı Robert Abudara’ya birer şükran plaketi sunuldu. İlk olarak, 50 yılı aşkın bir süredir bu sinagogda şofar çalarak “tokea” lık görevini yapan Aron Hara’ya plaketi Rav Yeuda Leon Adoni tarafından verildi. Kuzguncuk Bağlarbaşı Mezarlığı’nı cemaate kazandırarak midraşının yapımı için büyük yardımlarda bulunan Abudara’ya ise plaketi Hahambaşı Rav  Haleva tarafından takdim edildi.

 Abudara,  “cemaat için çalışmanın ödülü Tanrı’dan, teşekkürü sizlerdendir. Bu teşekkür kimi zaman söz ile kimi zaman da böylesi bir plaket ile olur. Ancak çalışmak bir ekip işidir.”  diyerek plaketi tüm çalışma arkadaşlarının adına aldığını belirtti. Robert Abudara neşe bayramı olan Sukot’ta gösterilen vefadan dolayı ayrıca mutlu olduğunu da belirtti.

Daha sonra tevaya davet edilen Cemaat Başkanı Ovadya,  geçtiğimiz yıl çekilen bazı sıkıntıların sona ermesini dileyerek cemaatimizin daha güzel günlere erişeceğinin umudunu taşıdığını ifade etti. Ayrıca ana dili Türkçe olan bir başkonsolosun atanmasının çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Kendimiz tanıtmanın en iyi yollarından birinin sivil toplum kuruluşlarına katılmak ile gerçekleşebileceğini ifade eden başkan, Kuzguncuk Cemaati’nin taşra sinagogları arasındaki başarısını da vurguladı.

Sıra  Göztepe Kültür Derneği Minikids korosuna geldiği zaman 2-7 yaş çocukların, onlara şarkıları öğreten yöneticilerin, anne ve babaların heyecanı gözlerinden okunmakta idi. Minikler öğrendikleri şarkıları coşku ile söylediler. Eylül ayının başından beri çalıştıklarını ifade eden Minikids ekibi salona renk kattı. Asıl amacın 2-7 yaş arası miniklere eğlendirirken öğretmek olduğunu söyleyen yetkililer, kimlik kazanmanın grup çalışması ile daha da etkili olduğunu söylediler.  Bu çalışmaların tüm yıl boyunca süreceğinin müjdesini de verdiler.

Rav Yeuda Adoni’nin bayram mesajları içeren konuşmasında Sukot Bayramı’nın birlik ve beraberliğin bayramı olduğunu ifade etti. Tora’dan alıntılar ile konuşmasını devam ettiren Rav Adoni bayramda yardımlaşmasının, ihtiyacı olana elini uzatmanın önemini vurguladı. “Suka’da hep beraber oturup sevinirseniz ve sevindirirseniz 70 kurban yapmış olursunuz’’ diyen Rav Adoni konuşmasını Şabat’a ve kaşeruta verilmesi gereken önemi bir kez daha hatırlatarak sonlandırdı.

Maftirim Korosu güzel şarkıları ile yahidlere müzik ziyafeti verirken notların ayrı bir gizemi olduğunu da göstermekte idi.

Hahambaşı Rav  Haleva,  bayramın anlam ve önemini kendine has üslubuyla yeniden aktardı. Sukanın iki yorumunu(çardak ve çöldeki bulutlar) da dile getiren hahambaşı ihtiyaçlının hakkının ihtiyaçlıya verilmesinin Tora’da bir mitzva olduğunu da söyledi. Bir tarlada köşelerin yere düşen ve unutulan mahsulün de sahibine ait olmadığını anlatarak, vermenin aslında gizli yapılmasının da doğru olduğunu söyledi. Sukotun neşe bayramı olduğunu neşenin ve neşelendirmenin çocukların masum yüreklerinden geçtiğini de hatırlattı. Kış mevsiminin güzel geçmesi dileği ile sözlerini tamamladı. 

Anoten duası için Hazan Araşi David Sivi tevaya çıktı. Eller açık, gözler umutlu Sivi’nin güzel sesi yankılandı tarihi sinagogun kubbesinde…

Artık Sukaya geçiş zamanıydı. Bahçede yahidler Sukot’un keyfini bir kez daha yaşadılar.

Feride PETİLON