İsrail’in katılacağı hava tatbikatı iptal edildi

Dünya
9 Ekim 2009 Cuma

Daha önceden yapılan açıklamalarda uluslararası katılımla gerçekleştirileceği belirtilen Anadolu Kartalı hava tatbikatının uluslararası kısmı iptal edildi. Konya’da gerçekleşecek ve İsrail’in yaklaşık on uçakla katılmayı planladığı tatbikat, sürpriz bir kararla değiştirildi. İsrail’in yanı sıra ABD, İtalya ve NATO uçaklarının da katılacağı tatbikat, diğer ülkelere kapatıldı.
En son geçtiğimiz yıl düzenlenen tatbikata katılan İsrail uçakları, bir sene sonra ilk kez yeniden Türkiye semalarında uçacaktı. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği de tatbikatın uluslararası bölümünün iptal edildiğini onayladı.
İsrail Hava Kuvvetleri, Anadolu Kartalı tatbikatlarından daha öncekilere on adet uçakla, yılda bir kez katılıyorlardı. İsrail, bugüne kadar toplam beş tatbikata katılmıştı. İsrailli pilotların Türkiye’de eğitilmesi için yapılan anlaşma, 1996 yılına dayanıyor. İşbirliğinin temelleri, iki ülke arasında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından 23 Şubat 1996 tarihinde, imzaladığı Güvenlik İşbirliği Anlaşması ile atılmıştı.
Ankara’nın diplomatik kulislerinde, bu "iptal", Türkiye’nin doğrudan İsrail’i karşısına almadan bulduğu bir "formül" olarak yorumlandı.