Holokost kurtulanları kurtarıcıları ile buluştu

Kendilerini ölüme götüren Nazi trenlerinden kurtulan dokuz kişi, New York’ta gerçekleşen tarihi bir sempozyumda kurtarıcıları olan ABD ordusunun eski mensupları ile bir araya geldi

Kültür
7 Ekim 2009 Çarşamba

Holokost Kurtulanlarından Paul Arato, 1945 yılı baharında ABD Ordusu askerlerini nihayet Almanya’nın Magdeburg kenti yakınında gördüğünde sadece 6 yaşındaydı. Paul Arato, Bergen- Belsen temerküz kampından 2500 aç ve hasta Yahudi esirden biriydi. İçinde bulundukları tren, ilerlemekte olan müttefik güçlerden korkup kaçan Naziler tarafından terk edilmişti. Yaklaşan ABD ordusuna ait iki tank yük vagonlarının önünde durdu. 24 yaşındaki Carrol Walsh tanklardan birine komuta ediyordu. Gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü.

13 Nisan günü ABD askerleri, Nazilerce bir hafta kadar önce Bergen-Belsen kampından üç trene bindirilip sonradan terk edilmiş yüzlerce esir buldular. Walsh’ın komutasındaki askeri devriye aç ve bitap çocuklara şeker dağıttılar. 30. Piyade Alayı’ndan o dönemde 27 yaşında olan Frank Towers, özgürlüklerine kavuşturdukları tutuklular konvoyuna refakat etti ve doyurulup barındırıldıkları bir Alman kentine götürdü. Frank Towers bugün 93 yaşında olan Florida’lı eski bir brooker.

Bunca yıl sonra geçtiğimiz hafta yeniden bir araya gelen Paul Arato bugün 71, Carrol Walsh 88 yaşında… Arato ile Walsh temerküz kampı kurtulanları ile onları kurtaran 30.  Piyade Alayı mensuplarının katıldığı duygusal toplantıda karşılaştılar.

Paul Arato, Toronto’da yaşayan bir endüstri mühendisi, Carrol Walsh ise Hudson’dan emekli Yargıtay hakimi. Bu trende bulunmuş çocuklardan 60’nın halen hayatta olduğu bir kısmının da İsrail’de yaşamakta olduğu belirtildi.

New York’ta gerçekleşen tarihi sempozyumda, o çocuklardan dokuzu Carrol Walsh, Frank Towers ve kendilerini kurtaran diğer dört eski ABD askeri ile bir araya geldiler.