Ekonominin gündemine İstanbul toplantıları damgasını vurdu

Ekonomi
7 Ekim 2009 Çarşamba

İstanbul, 1 Ekim tarihinden beri 2009 IMF yıllık toplantılar kapsamında hareketli günlere ev sahipliği yapıyor. İlki 1 Ekim’de Bilgi Üniversitesinde gerçekleşen toplantıya IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn konuk oldu.

Krizi önceden bildiği için ‘Kâhin’ lakabıyla anılan ünlü ekonomi profesörü Nouriel Roubini, Türkiye’ye ‘psikolojik’ formüller önerdi. Roubini, Türkiye’nin IMF’nin parasına ihtiyacı olmadığını, ancak uluslararası piyasalarda sağlayacağı güvenin psikolojik olarak gerektiğini vurguladı.

Prof. Nouriel Roubini 2 Ekim’de “Küresel krizin neresindeyiz” sorusuna yanıt ararken, 3 Ekim’de konuşma yapan dünyaca ünlü yatırımcı ve milyarder George Soros ise içinde bulunduğun ülkenin egemenliğine saygı şart ana fikrinden yola çıkarak ‘Krizin Kırılgan Ülkelere Etkileri’ konulu panelde, bir çok yatırımcının Afrika bölgesindeki kaynaklar ve fırsatlarla ilgilendiğini ancak istikrarsızlık nedeniyle yatırım yapmadığına dikkat çekti.

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Berhanke, 4 Ekim’de İstanbul’a geldi.  Yapılan toplantılara Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichett’ten Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa’ya kadar 186 ülkenin başkanı hazır bulundu. Ayrıca toplantılar doğrultusunda yapılan seminerlerde Dünya Bankası ve IMF’de çalıştıktan sonra İsrail Merkez Bankası Başkanı olan Stanley Fischer, Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Niall Ferguson gibi isimler de krizi değerlendirdi. İsrail Merkez Bankası Başkanı olan Stanley Fisher ise bu krizi ‘Büyük Buhran olmasa bile, Büyük Buhran’ın oğlu’ olarak değerlendirdi. Ve her ülkenin birbirinden farklı olacağını savundu.