Babi Yar'da otel planı iptal edildi

Kiev Belediyesi, Holokost katliam bölgesi Babi Yar’da otel inşa etme planlarını gelen tepkiler üzerine iptal etme kararı aldı

Dünya
7 Ekim 2009 Çarşamba

AP ajansının verdiği bilgiye göre, Yahudi kuruluşlar ve insan hakları grupları, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Holokost’un en korkunç olaylarından olan Babi Yar katliamının gerçekleştiği yere yapılması planlanan otel fikrini şiddetle kınadı.

29 Eylül 1941’de, 33,700’den fazla Yahudi, dar ama derin ve kilometrelerce uzanan bir çukur olan Babi Yar’da toplanarak, 48 saat içinde vurularak öldürülmüştü. Sonraki aylarda ve yıllarda çukur, aralarında Yahudi olmayan Kiev sakinleri ve Nazilerin Kızıl Ordu esirlerinin de bulunduğu 100,000 kadar kişiye daha mezar olmuştu.

Katliamın 68.yıldönümünden hemen önce, Kiev Belediye Başkanı Leonid Chernovetsky taraftarı meclis üyeleri, 2012 Avrupa Futbol Turnuvaları süresince geleceği beklenen bir milyon ziyaretçiye yer sağlanması ve sonrasında turizmi geliştirmek amacıyla, Ukrayna’nın başşehrinde yeni otellere ihtiyaç duyulduğuna karar verdi. Belediye Meclisi, Babi Yar ismi verilecek üç yıldızlı ve 700 odalı otel planını onayladı.

Ukrayna’nın önde gelen Babi Yar araştırmacılarından Vitaliy Nakhmanovich, otelin,  öldürme olaylarının gerçekleştiği ana alanda inşa edileceğini duyurdu. Kiev Şehir Konseyi’nin Kültür ve Turizm Başkanı Oleksandr Bryhynets, de bu otel planının ahlak ve etik kurallara aykırı olduğunu, bununla sonuna kadar mücadele edeceğini açıkladı.

Kudüs’teki Simon Wiesenthal Merkezi Başkanı Dr. Efraim Zuroff, Babi Yar Katliamı hatırasına yapılmış anıt bölgesine otel dikilmesi planını ağır bir şekilde eleştirdi. “Holokost’un en korkunç katliamlarından birinin gerçekleştiği Babi Yar’da otel inşa etmek, Naziler ve onların Ukraynalı işbirlikçilerinin II. Dünya Savaşı sırasında işledikleri dehşet verici cinayetlere gösterilen duyarsızlığın apaçık bir ifadesidir ” dedi.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, tartışmalar sürerken; İsrail-Ukrayna ilişkileri üzerine katıldığı bir video-konferansta, oteli kastederek, Babi Yar alanına dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Şaşırtıcı derecede bir şiddetle gelen ağır eleştiriler ve kınamalar sonucu, Kievli yetkililer, Babi Yar otel planını fesh etme kararı aldı. Buna rağmen, dünya çapında Yahudi gruplar, 30,000’den fazla Yahudi’nin katledildiği bir alana otel yapılması fikrinin bile ortaya atılmasından dolayı duydukları teessüfü dile getirdi.

İnsan hakları savunucuları ve araştırmacılar, Kiev Belediye Başkanı Leonid Chernovetsky’yi, öneriyi veto etmesinden dolayı tebrik etti. Bunun yanında, Ukrayna Hükümeti’ne, Holokost’un en trajik bölümlerinden birinin kurbanlarına daha fazla saygı göstermeleri konusunda çağrıda bulundular.

Günümüzde Babi Yar, unutulmuş bir anıt görüntüsü taşıyor. Alanda yedi değişik anıt olmasına rağmen, birbiriyle ilgili oldukları veya oraya neden dikildikleri konusunda açık bir gösterge yok. Çocuklar, anıtların önündeki parkta oynuyor, anıtların hemen karşısındaki işlek metro durağı işe acele içinde gelip gidenlerle dolup taşarken, kimse bu mekanda yaşanmış olan trajediyi hatırlamıyor.

Ukrayna Holokost Araştırmaları Merkez Başkanı Anatoly Podolsky, “İnsanlar, bir anıt kompleksi alanında olduklarını fark etmediklerinden nasıl davranacaklarını bilemiyorlar. Babi Yar sadece Yahudi Tarihi değil, Ukrayna Tarihi’nin de bir parçasını oluşturuyor” dedi.

Holokost katliamının bu bölümünün belgelendiği Babi Yar kitabının yazarı Sovyet Anatoly Kuznetsov’un oğlu Alexei Kuznetsov, ‘Böyle bir otel planı, Ukrayna yetkililerinin, yıllar süren Sovyet yönetiminden sonra, Holokost trajedisine saygı göstermede tereddüt ettiklerini kanıtlıyor’ dedi. Yıllar boyu, Babi Yar, antisemit Sovyet yetkilileri tarafından, bir Yahudi trajedi bölgesi olarak ortaya çıkarılmaması için, resmen dikkat çekmeyecek bir şekilde bırakılmıştı. Kuznetsov, AP’e yaptığı açıklamada,”Şu anda patlayan, Sovyetlerin geç hareketli mayınıdır. Eğer Babi Yar trajedisi şimdiye kadar sır gibi saklanmamış olsaydı, bugün hiç kimse böyle bir otelin yapılma ihtimalinden bile bahsediyor olamazdı” dedi.