İsrail’e tepki sokaklara yansımadı

Dünya
7 Ekim 2009 Çarşamba

İsrail polisinin geçtiğimiz hafta El-Aksa Cami’ye girmesini Ürdün’de protesto etmek isteyen İslami gruplara, ülke yönetiminden izin çıkmadı.

Amman Valisi Samir Mobaydeen’in İslami gruplardan gelen gösteri talebine karşı olumsuz yanıt verdiği ve şehirde gerçekleştirilecek İsrail karşıtı gösteriye izin vermediği açıklandı.

Söz konusu protesto gösterisi talebini neden reddettiği ile ilgili bir açıklama yapmayan vali, sadece kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullandığını söylemekle yetindi.

Geçtiğimiz hafta Tapınak Tepesi’nde İsrail polisi ve Müslüman cemaat arasında gerçekleşen gerginlik Ürdün de dahil olmak üzere Arap dünyasında tepki yaratmıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı gelişmelerle ilgili olarak İsrail’e yönelik bir kınama yayınlamış ve yaşananları protesto etmişti. Ayrıca ülkedeki meslek örgütleri İsrail’le ilişkilerin askıya alınması yönünde kampanyalar başlattı.

İki ülke arasındaki barış anlaşmaları uyarınca İsrail, Ürdün’ün Doğu Kudüs’teki İslami ve Hıristiyan kutsal yerlerin gözcülüğünü kabul ediyor.