Abbas bile Goldstone Raporu’nu görüşmek istemedi

Dünya
7 Ekim 2009 Çarşamba

Goldstone Raporu’nun sonuçlarının Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde oylanmasının ertelenmesine, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın da ‘olur’ demesi şaşkınlık yarattı. Filistinli yetkililer, Abbas’ın bu kararı ABD elçisi ile görüştükten hemen sonra aldığını, Başbakan Selam Feyyad’a ya da diğer yöneticilere danışmadığını belirttiler. Kaynaklar, elçinin Abbas’a ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bu yöndeki görüşünü bildirdiğini ve baskı yaptığını iddia ediyorlar.

Daha sonra konuyla ilgili bir açıklama yapan Filistinli lider Abbas ise, oylanmanın ertelenmesi yönündeki kararının Goldstone Raporu’nu kabul etmediği anlamına gelmediğini vurguladı.

Ocak ayında İsrail’in Gazze operasyonu hakkındaki, Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone’un başkanlığındaki bir komisyonun hazırladığı rapor, hem İsrail, hem de Filistinlileri, savaş suçu işlemekle itham etmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nde yaptığı konuşmada Goldstone Raporu’nu ağır bir şekilde eleştirmişti.