/ Bu hafta ne dinleyelim, ne izleyelim?

Aylin YENGİN Yaşam
7 Ekim 2009 Çarşamba

NE OKUYALIM?

Rıfat Bali’nin Libra Yayıncılık’tan çıkan son kitabı The Saga of a Friendship – Asa Kent Jennings and the American Friends of Turkey1922 yılının Eylül ayında İzmir’e gelen YMCA (Genç Hıristiyanlar Cemiyeti) sekreteri Asa Kent Jennings’in hikâyesini anlatıyor. Jennings İzmir’e, kentin Yunan işgalinden kurtarıldığı tarihte gelir. Uzun yıllar Türkiye’de yaşayacak olan Asa Kent ve oğlu Asa Will Jennings, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa etme çabalarına tanık olur Cumhuriyet’in kurucu liderleriyle bizzat tanışırlar. Baba-oğul Jenningsler aynı zamanda Ankara’daki Gazi Çiftliği’ne saf kan damızlık inek hibe edilmesi, çocuklar için oyun bahçeleri kurulması, kütüphanelerin kurulması, Amerikan üniversitelerinde eğitim görmeleri için Türk öğrencilerine burs temin etme, Himaye-i Etfal Cemiyeti’ne yardım etme gibi birçok sosyal faaliyetlerde bulunurlar. Türk-Amerikan ilişkilerinin şimdiye dek hiç bilinmeyen bir yönünü inceleyen ve ilk kez gün ışığına çıkan arşiv belgeleri ile Jennings ailesinin özel arşivinden yararlanılarak hazırlanan bu çalışma Cumhuriyet’in ilk yirmi yılına birinci elden tanıklık ediyor.

NE DİNLEYELİM?

İstanbul Resitalleri’nin organizasyonunda, 14 Ekim Çarşamba akşamı saat 20.00’de MKM Mustafa Kemal Merkezi’nde Chopin resitali verecek olan Iddo Bar Shai büyük orkestranın önünde solist olarak ilk kez yer aldığında yaşı henüz on iki idi. Zaman içinde ABD, Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İtalya, İngiltere, İrlanda, Polonya, İsrail, Bulgaristan, Brezilya ve Japonya’da solo resitaller ve büyük orkestralarla konserler vermeye başladı. Verbier Festivali, Ravinia Festivali, La Roque d’Anthéron Festivali, “Moments Musicaux de l’Hermitage – Barriére” festivali, “La Folle Journee” festivali, La Grange de Meslay festivali sürekli davet edildiği müzik buluşmaları arasında. Kısa bir süre önce yayınlan ve Haydn’ın piyano yapıtlarını seslendirdiği albümü ile Diapason, Le Monde de la Musique, International Piano gibi önemli yayınlardan etiket, unvan, övgü ve methiyeler aldı. CD son derecede başarılı bulunarak birçok müzik yayını tarafından klasik müzik koleksiyonlarının olmazsa olmazları arasında gösterildi. Konserin bilet fiyatları 50 ile 100 TL arasında.

 NEREDE YİYELİM?

Şimdi, Bienal zamanı; 8 Kasım’a dek, dünya sanatının kalbi İstanbul’da atacak. Yurtdışından binlerce sanatçı, yüzlerce basın mensubu bu sanat şölenini izlemek için İstanbul’a geldi. İstanbullu sanatseverler de, kuşkusuz bu şölenin dışında kalmayacak. Bienal, Tophane – Şişli ekseninde üç farklı mekânda gerçekleşiyor. Bu eksenin kesişme noktası: Beyoğlu. İstanbul’un en köklü yeme-içme mekânlarından biri olmanın yanı sıra, yıllarca sanatseverlerin buluşma noktası olan Rejans Restaurant, Bienal süresince de üstüne düşeni yapıyor. Keyifli bir Bienal gününü Rejans’ta sindirmek isteyen tüm sanatseverlere, %40’a varan indirimler sunuyor. Rejans’ta Bienal indiriminden yararlanmak için, Bienal süresince herhangi bir gün, kombine kartınızı ya da o günün Bienal mekânlarına giriş biletinizi göstermeniz yeterli.

NE İZLEYELİM?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Filmekimi, sekizinci yaşını 17-25 Ekim tarihleri arasında kutluyor. Seyircilerin yoğun ilgisi üzerine bu yıl dokuz güne uzatılan Filmekimi programında bu yıl daha fazla film, daha fazla seansta seyirciyle buluşacak. Festival Beyoğlu Emek Sineması’nın yanı sıra bu yıl 23 Ekim Cuma, 24 Ekim Cumartesi ve 25 Ekim Pazar günlerinde Cinebonus Maçka G-mall Sineması’nda da izleyiciyle buluşacak. Filmekimi’nin programında aralarında Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde boy gösteren ödüllü filmlerin, büyük ustaların merakla beklenen son yapıtlarının da bulunduğu 24 film yer alıyor. Geçen senelerde olduğu gibi Filmekimi’nde yine hafta içi her akşam 21.30 seansında Türkiye’de vizyona girmeyi bekleyen bir filmin ilk gösterimi yapılacak. Geçtiğimiz yıl gençler tarafından büyük ilgiyle karşılanan hafta içi gündüz seanslarındaki (11.00, 13.30, 16.00) indirimli fiyat uygulaması bu yıl da devam edecek. Filmekimi boyunca hafta içi gündüz seansları sadece 3,5 TL olacak. Hafta içi 19.00 seansları ve hafta sonu tüm seanslar tam 12 TL, indirimli 8 TL olacak. 21.30 seanslarında yapılacak galaların bilet fiyatları ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 TL.

 NE ALALIM?

İç Mimar Anna Fresko eski desen ve formlardan esinlenerek 21. yüzyıl yorumu tasarımlarını Turkuality Collection adı altında Teşvikiye Milli Reasürans Pasajı’ndaki mağazasında satışa sunuyor. Evlerin ruhu değişiyor, Turkuality Collection şık ve kişilikli çözümler sunuyor. Markanın yeni koleksiyonu ahşap, cam, pirinç, pleksi gibi eski ve yeni malzemeleri bir araya getirilerek sehpa, abajur, dresuar, ayna, aplik, avize, yemek masası, oturma üniteleri ve heykel etkisi bırakan ev aksesuarlarından oluşuyor. Yeni koleksiyonun özelliği hem modern, hem de klasik dekorasyonlu evlere hitap edebilmesi, kişiye, ihtiyaca özel üretilebiliyor olması. Ürünler renkten, boyuta ve forma kadar değişiklik gösterebiliyor. Üretim ve tasarım sürecinde yurtdışından bağımsızlaşan Anna Fresko bu sayede maliyetlerini ve satış fiyatlarını aşağıya çekti. Yeni koleksiyonu yurtdışı pazarlarda da büyük ilgi görüyor.