1974’te İstanbul’da yürüdüm…

Toplum
8 Temmuz 2009 Çarşamba

Jak Namer 15-19 Temmuz tarihleri arasında Büyükada Çınar Meydanı’nda Adalılar Kültür Merkezi’nde bir fotoğraf sergisi açacak. Geliri Matan Baseter- Barınyurt’a bağışlanacak bu sergi için Namer ile görüştük.

Jak Namer  sergisinde yer verdiği fotoğraflar hakkında, “ 1973-1974  yılları öğrencilik yıllarımdı. 20-21 yaşlarındaydım. Ülkede ve İstanbul’da baş döndürücü bir değişim yaşanıyordu. Yaşanan hızlı sanayileşme sürecinin sonucu başta İstanbul olmak üzere diğer büyük şehirlerimiz büyük bir göç alıyordu. Ancak İstanbul böyle bir değişim için henüz hazır değildi. Geleceklerini bu büyük şehirde arayan umutlarını bağlayan milyonlarca insanımız dalgalar halinde bu şehre göç ediyordu İstanbul’da gelenekselleşmiş Aksaray, Fatih, Galata, Nişantaşı, Şişli sınırlarının dışında ama yan yana çelişkilerle dolu ayrı yaşamların var olduğu bölgeler oluşmuştu. Oturduğunuz evin penceresinden etrafınıza baktığınızda çok yakınınızda plastik, tuğla, teneke ve naylonlardan yerleşimler oluşuyordu. Bu evlerin içinde ise yorgun, umutsuz ve şaşkın insanlar yaşıyordu. Fotoğraf makinemi aldığım günlerde ilk işim bu insanların yanına gitmek oldu. Görmek, anlamak ve konuşmak istedim onlarla. Önceleri çekingen ve şüphe dolu bakışlarla karşılaşırken biraz sohbet ettikten sonra o mütevazi yaşamlarına konuk ederlerdi beni. Tüpte kaynattıkları çaylarını ikram eder ve anlatırlardı öykülerini…

Bu sergide yer alam fotoğrafların amacı o yılların İstanbul’unu bazı kesitleri ile anlatmak. O günleri yaşayan insanlar bu fotoğraflara bakarken o günlerin hüznünü ve özlemini yaşayacak. Genç nesil ise yakın geçmişten mutlaka kendilerine pay çıkartacak” dedi.