Adalar Müzesi 2010’da açılıyor...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, Adalar Vakfı önderliğinde, Büyükada  Kadıyoran’daki Anakent Belediyesine ait  Taşmektep’te, Adalar Kaymakamlığı ve Adalar Belediyesi’nin çabalarıyla bir müze oluşturulması planlanıyor.

Toplum
1 Temmuz 2009 Çarşamba

Bu bağlamda 27 Haziran  günü  “Adalar Müzesi Kuruluyor” başlıklı Adalar Müzesi tanıtım toplantısı Cumartesi günü Büyükada Anadolu Kulübü’nde gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşması Adalar Vakfı Başkanı Aykut Mutlu tarafından yapıldı.  Mutlu, Adalar Müzesi’nin sivil toplum kuruluşu formatında bir çalışma ile kurulmakta olduğunun altını çizdi. Adalara sahip çıkmak isteyen herkesin Adalar Müzesi Proje ofisiyle iletişime geçmesi ve müzeye destek vermesi için çağrıda bulundu.

İstanbul 2010 AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise konuşmasında edebiyat alanında önemli bir yer tutan Adaların geçmişinin, bugününün ve geleceğinin 2010 yılında açılacak müze aracılığıyla yakından ve detaylı tanınabileceğinden söz etti. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları içerisinde Adalar Müzesi’ni çok önemli bulduklarını ve tüm güçleri ile desteklediklerini de sözlerine ekledi.

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu yaptığı konuşmada Adaların sorunlarından ve bunları çözmek için yapılan planlamalardan söz etti. Müze ile birlikte Adalar’da korumacılık ve tarih bilincinin artacağını, bunun Adalar’ın bilinmeyen tarihi ve güzellikleri için önemli olduğunu söyledi.

Adalar Müzesi Kürasyon Kurulu Üyesi, 2010 Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Müzeci Suay Aksoy dünyadaki güncel kent müzeciliği yaklaşımlarından ve kentlerin öykü ve tarihlerinin nasıl anlatıldığından bahsederek, kent müzelerinin ellerindeki malzemeyi etkileşimli ve deneyim yaratacak şekilde sergilediklerini örneklerle anlattı.

Adalar Müzesi kuruluş çalışmalarında içerik araştırmaları, sözlü tarih çalışmaları ve müzecilik programının hazırlanması konularında çalışan proje ekibinden Deniz Koç, Adalar Müzesi’nin kuruluş süreci planlamasını ve çalışma sistematiğini anlattı. Elif Özgen ise içerik araştırmalarında gelinen aşamayı, çalışılan arşivler ve elde edilen malzemeyi aktardı. Ayrıca eski ve yeni adalı ailelerin koleksiyonlarındaki eski fotoğraf, 8 mm film, video kaydı, madalya, nişan, berat, mektup, kartpostal, harita, plan, elyazması, plak, ses kaydı gibi kent müzesinde sergilenebilecek malzemelerin dijital kopyalarının müze arşivine verilmesi konusunda çağrı yapıldı.

Proje Koordinatörü Serhat Baysan ise projenin İstanbul 2010 AKB Ajansı, Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi tarafından yüklenilen bütçe kalemlerini anlattı ve Adalar Müzesi kuruluş sürecinde ihtiyaç duyulan sponsorluk ve bağışların önemini vurguladı.

Konuklar arasında yer alan Deniz Lisesi Komutanı Mesut Özel yaptığı konuşmada Adalar Müzesi’nin Adaların deniz kültürü ve denizcilik tarihi içerisinde taşıdığı yer açısından önemini belirtti. Silvyo Ovadya, Naim Güleryüz, Avedis Hilkat, Stelyo Karagiaunis’in de aralarında bulunduğu adalılar ve müze çalışmasını destekleyen diğer konuklar söz alarak kuruluş sürecindeki katkı ve önerilerini anlatmalarının ardından toplantı sona erdi.

Adalılar özellikle de eski adalılar:

Elinizde ada yaşamını yansıtan fotoğraflara sahipseniz onların bizlerle paylaşın. Şalom’a ulaştırın, her Perşembe gününden sonra geri alın.

Elinizde eski objeler, menüler, spor kupaları, Adalarla ilgili eski fatura, tapu, kartpostal  varsa bizi arayın. Ayrıca çok eski bir ada geçmişiniz varsa, anılarınızı da paylaşmak için sizlerle görüşmek istiyoruz.

İrtibat Şalom Eti Varon 0212 240 41 44