Gizlediği Auschwitz mücevherlerini bağışladı

95 yaşındaki Boston’lu bir Holokost Kurtulanı, 60 küsur yıl önce esir olarak çalıştırıldığı ölüm kampında Nazilerin gözünden kaçırdığı Auschwitz kurbanlarına ait yedi parça mücevher ile diğer kişisel eşyaları bağışladı.

Kültür
1 Temmuz 2009 Çarşamba

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Boston’a yerleşen Polonya doğumlu Meyer Hack, bağışladığı mücevherleri Holokost yıllarında bulunduğu Auschwitz’de çalıştığı “giysi odası”nda buldu. O dönemde 20’li yaşlarının sonunda olan Hack, Nazilere mesleğinin terzilik olduğunu söyleyince kampa gelenlerin giysilerinin depolandığı “giysi odası”nda görevlendirilmişti.

Meyer Hack zaman zaman, gaz odalarında öldürülen kişilerin giysilerinin kıvrımlarında gizledikleri mücevher ve diğer değerli eşyaları buluyordu. Hack bu değerli eşyaları hayatını tehlikeye atarak barakasının yanında kazdığı çukura gömmekteydi.

Kampın 1945 yılının Ocak ayında Sovyet ordusu tarafından özgürlüğe kavuşturulmasının öncesinde Hack iki kez ölüm yürüyüşüne çıkarıldı. Hayatta kalmayı başarmasının yanı sıra, küçük hazineyi gömülü olduğu çukurdan çıkararak bir çorabın içinde sakladı.

Annesi, kız kardeşleri ve erkek kardeşi Auschwitz’de öldürülen Meyer Hack; yüzük, bilezik, saat, kolye gibi ölmüş kişilere ait kişisel eşyaları metal bir kutuda Boston’daki evinde 60 yıl gizledi. Haziran ayı ortasında düzenlenen bir törenle Hack bu eşyaları Yad Vaşem Müzesi’ne bağışladı. Tören sırasında yaptığı konuşmada krematoryuma gönderilen kişilerin görüntülerinin hafızasında canlı kaldığını söyleyen Hack; “Artık 95 yaşımdayım, şimdi teslim etmenin zamanıdır” dedi.

Meyer Hack İsrail’deki teslim törenine katılmak üzere Boston’dan çıktığı yolculukta kendisine din adamı dostu Rav Abraham Halfinger, kalp doktoru, bazı dost ve komşuları eşlik ettiler.

Hack, ABD’li ünlü yönetmen Steven Spielberg’in; “Çıkın ve öykünüzü, yaşadıklarınızı tüm dünyaya anlatın” dediğini aktarıyor.

Yad Vaşem’in müze yetkililerinden Yehudit Shendar; böyle bir şeyin Auschwitz’de korunmasına çok ender rastlandığını belirterek, Auschwitz’de ortaya çıkarılan eşyaların hepsinin öyküsünün bilinmediğini söyledi. Shendar ayrıca, arşivlerinde yer alan 20 Alman belgesinde, Meyer Hack’in adının bahçıvan, terzi ve elektrikçiler listesinde bulunduğunu belirtti.

Meyer Hack’in bağışladığı Holokost kurbanlarına ait kişisel eşyalar, önümüzdeki ay Yad Vaşem Müzesi’nde özel bir bölümde sergilenecek.