İsrail gelişmiş ekonomiler arasına girdi

Uluslararası piyasa sınıflandırma analizi sonucunda, İsrail ekonomisi sınıf atlayarak ‘gelişmiş ekonomi’ler arasına girdi. Tel Aviv Borsası, Norveç’ten sonra en çok büyüyen borsa oldu

Şalom
24 Haziran 2009 Çarşamba

Küresel endeks derecelerini belirleyen kurum, İsrail, Güney Kore, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ekonomilerin daha üst seviyedeki ekonomiler arasında değerlendirilmesi yönündeki tekliflere dayanarak beş senedir yürüttüğü çalışmaları tamamladı. Çalışma öncesinde, İsrail ve Güney Kore, gelişmekte olan ekonomi; Kuveyt, Katar ve BAE ise sınırdaki ekonomiler olarak nitelendiriliyordu.

Bloomberg’den alınan bilgilere göre New York merkezli firma, şu ana kadar 131 milyar doları aşan borsa değeriyle gelişmekte olan ekonomiler arasında 14. olarak yer alan İsrail’i sınıf atlamaya uygun görürken diğer dört ülkenin sınıflandırmasında bir değişikliğe gitmedi.

31 Mart 2009 itibariyle İsrail gelişen piyasalar endeksinde dokuzuncu büyük ülke olarak yer aldı. İsrail,  % 4,0 büyüme oranıyla, % 4,7’lik orana sahip Meksika’nın hemen ardında yer alırken kendisini  % 2,9 oranıyla 10. sıradaki Şili takip etti.  

Borsada en iyi performansı ise Norveç Borsası’nın ardından %31’lik artışla Tel Aviv’in TA-25 endeksi gösterdi. Londra kökenli Morgan Stanley kuruluşundan strateji uzmanı Michael Wang özellikle İsrailli teknoloji ve kimyasal şirketlerin giderek artan yatırımlar çekebileceğini belirtirken Tel Aviv Borsası Genel İdari Yöneticisi (CEO) Ester Levanon da artık büyükler liginde oynamaya başladıklarını ifade etti.

2008’in dördüncü çeyreğinden beri TA-25, iki kattan fazla değer kazanırken bir önceki yıllık kazanç oranı olan 9,6’dan 25’e yükseldi. Nisan ayında düzenlenen Dünya Ekonomik Görünümü raporunda İsrail ekonomisinin bu yıl %1,7 küçülmesi beklenirken 2010’da %0,3 büyüyeceği öngörülüyor.

Diğer taraftan Güney Kore’nin durumunun 2010’da tekrar değerlendireceği bildirildi. Yapılan açıklamada Güney Kore’nin sınır atlayabilmesi için Kore para birimi Won’nun tam çevrilebilirliği, rekabeti öldüren uygulamaların kaldırılması, ülkedeki piyasa verilerinin gerçek zamanlı dağıtımı gibi birkaç nokta üzerinde çalışması gerektiği belirtildi.

BAE ve Katar’ın gösterdiği gelişmelere rağmen onlarla ilgili sınıflandırmada bir değişikliğe gidilmezken, durumlarını 2010’da tekrar değerlendireceği bilgisi verildi. Buna karşın kurum Kuveyt’in çok fazla piyasa sorununa sahip olduğu, bu açıdan ‘sınırdaki ekonomi’ olarak kalmaya devam edeceği ve ülkenin 2010’da yapılacak değerlendirmeye katılamayacağı ifade edildi.