İran’da yeşil devrim için umut var mı?

İran’da 12 Haziran’da gerçekleşen cumhurbaşkanlık seçimlerinin hemen sonrasında başlayan protestolar, ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi. “Seçimlere hile karıştı” diyerek sokaklara dökülen Ahmedinecad karşıtlarının gösterileri, ilk günlerin barışçıl tutumlarını geride bırakarak şiddet içeren bir hal almaya başladı

Şalom
24 Haziran 2009 Çarşamba

Seçimlerin reformist adayı Mir Hüseyin Musavi’nin taraftarlarının, seçim kampanyalarının sembol rengi olan yeşile bürünerek sokaklara dökülmesi, İran’da yeni bir dönemin habercisi olarak nitelendirildi. Özellikle gençlerin ve kadınların protestolarla ön saflarda yer alması, ülkede yeniliği isteyen büyük çoğunluğun sesi olarak yorumlandı.

Hafta sonunda protestoların çatışmaya dönüşmesi ile onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Devrim Muhafızları, gösterilerin bastırılacağı yönünde sert bir açıklama yaparken İran Anayasayı Koruyucular Konseyi de, seçimlerin iptali yönündeki başvuruları kabul etmediğini duyurdu. Tüm bu gelişmeler, ‘yeşil devrim’in hükümet tarafından bastırılacağının sinyalini verirken, Ahmedinecad yemin hazırlıklarına başladı.

 

? NETANYAHU’DAN İRAN İLE BARIŞA YEŞİL IŞIK

https://www.salom.com.tr/news/detail/12234-Netanyahudan-Iran-ile-barisa-yesil-isik.aspx

 

? PERES: “İRANLILAR KÜLTÜRLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR”

https://www.salom.com.tr/news/detail/12246-Israil-ve-Filistinliler-baris-icin-Kuduste-kucaklastilar.aspx

 

?YİRMİBİRİNCİ YÜZYILDA BÜYÜK OYUN

https://www.salom.com.tr/news/detail/12199-21-yuzyilda-buyuk-oyun.aspx