Netanyahu’dan İran ile barışa yeşil ışık

İsrail Başbakanı Netanyahu, Tahran’da yeni bir yönetimin başa geçmesi durumunda, İsrail’le İran arasında barışçıl ilişkilerin mümkün olabileceğini söyledi

Dünya
24 Haziran 2009 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Alman Bild Gazetesine verdiği röportajda, İsrail ve İran halkı arasında bir uyuşmazlık bulunmadığını,  iki devlet arasında geçmişte yaşanan barışçıl ilişkilerin, farklı bir yönetimle,  yeniden kurulabileceğini belirtti.

Holokost’u ‘büyük bir aldatmaca’ olarak kabul eden ve İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini söyleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad,12 Haziran seçimlerinde, %60’ın üstünde oy alarak tekrar başa geldi. Muhalefetin, hile karıştığını iddia ederek kabul etmediği seçim sonuçları İran’da ciddi bir karışıklığa sebep oldu. Bu karışıklıklar, İran’ın, 1979’da Şah Rıza Pehlevi’nin indirilip yerine Ayetullah Humeyni’nin getirilmesiyle sonuçlanan İslam Devrimi’nden sonra karşılaştığı ilk zorlayıcı eylem oldu. İran yönetimi, Batı’yı ve Batı medyasını, bu kaosu körüklemekle suçladı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise, seçim sonuçları hakkında yorumlarını dile getirirken, İran halkına, özgür iradeleriyle seçme fırsatı verildiğinde seçecekleri hükümetin oldukça farklı olacağı konusunda hiçbir şüphesi bulunmadığını belirtti. Başbakan ayrıca,  İran yönetiminin maskesinin düştüğünü ve İran toplumunun birçok kesiminin özgürlüğe olan açlığının artık ortaya çıktığını ifade etti.

Amerikan NBC Televizyonu’na verdiği demeçte Netanyahu,  dünya milletlerinin, İran’daki tartışmalı 12 Haziran seçim sonuçlarını yakından takip ederek İran halkının duygularını paylaştığını, fakat bütün bu protestoların ve yürüyüşlerin, Tahran Yönetimi’nin politikasında bir değişiklik yaratacağından emin olmadığını açıkladı. Amerika Başkanı Obama’nın da İran halkının özgür olmasından yana olduğunu belirten Netanyahu, dünyanın her yerinde bağımsız milletlerin İran halkının hak ve özgürlükleri için verdiği mücadeleyi takdirle karşıladığını söyledi.

PERES: ‘İRANLILAR KÜLTÜRLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR’

Bu arada İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de, Yahudi Liderler toplantısında reform yanlısı göstericilerin hareketlerini desteklediğini belirtti. Peres özellikle gençlerin, özgürlükleri, kadınların ise eşit haklar için seslerini duyurmaları gerektiğine inandığını ve bu haklar için liderlerini devirebileceklerini ima etti. Peres ayrıca, “Öncelikle hangisinin yok olacağını gerçekten bilemiyorum, radyoaktivitesini artırdıkları uranyumları mı, yoksa çaresiz hükümetleri mi. Ümit ediyorum ki yetersiz İran Hükümeti önce gider,” dedi. İsrail Devlet Başkanı Kudüs’te bir konferansta yaptığı açıklamada “İranlılar kültürlerine sahip çıkmaya çalışıyorlar. Gençlerin konuşmasına izin verilsin - eşitlik için açlıklarını dile getirsinler,” sözlerine yer verdi.

Bugüne kadar İsrailli yetkililer, İran’daki karmaşa hakkında yorum yapmaktan kaçınmışlardı. Sadece Ahmedinecad ile rakibi Mir Hüseyin Musevi arasında terör ve nükleer program açısından gerçekte büyük bir farklılık bulunmadığını bildirmişlerdi. Kudüs’te İbrani Üniversitesi Siyasal Bilimler Uzmanı Şlomo Aronson, İsrailli liderlerin, protestocuları desteklemekte çekimser davranmalarının anlaşılır olduğunu, açık bir tutumun kendilerine zarar verebileceğini söyledi.

Mossad Başkanı Meir Dagan ise,  İran’ın 2014 yılına kadar nükleer silah yapımı için gereken teknolojileri elde edebileceğini açıkladı.